Gündem
  • 20.3.2019 06:05

S-400'lerin Türkiye'deki ilk durağı belirlendi

Türkiye'nin 'Geri dönüş yok' dediği ancak ABD tarafından gelen açıklamalarda 'Henüz geri dönülmeyecek yola girilmedi' açıklamaları S-400 konusunun önümüzdeki günlerde daha sık konuşulacağının habercisi. Türkiye bir yandan S-400 eğitimine göndereceği askerlerin son hazırlıklarını tamamlamakla meşgulken diğer yandan da bataryaların geleceği yerde çalışmaları hızlandırdı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre S-400'lerin Türkiye'de ilk durağı Akıncı Hava Üssü olarak bilinen Mürted Üssü olacak. Bataryalar, burada gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı ile koordineli bir şekilde belirleyeceği noktalara gönderilecek.

S-400 sisteminin Türkiye'de ilk olarak Akıncı Hava Üssü'ne getirileceği öğrenildi.
Türkiye ile ABD arasında ciddi bir kriz olmakla birlikte kimi zaman NATO'nun bütünlüğünün tartışılmasına varana kadar giden bir sürecin en önemli maddelerinden biri olan S-400'ler için geri sayım sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan nezdinde en üst perdeden 'Dönüş yok' mesajı veren Türkiye'ye rağmen, ABD tarafından gelen 'Geri dönülmez noktada değiliz' açıklaması önümüzdeki günlerde Türkiye-ABD-Rusya-NATO denkleminde S-400'lerin daha çok konuşulacağının habercisi.

Türkiye hem Patriot hem S-400 alabilir mi?

Eğitime gidecek ekibin ilk durağı Azerbaycan

S-400 sistemi için eğitim alacak isimlerin Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay koordinesinde yürütülen çalışmalarla belirlendiği öğrenildi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, S-400'ler için eğitime gidecek ekip Rusya'dan önce Azerbaycan'a gönderilecek.

 

 
 
S400 bataryası.

Yaklaşık 100 kişiden oluşan ekibin, bu ülkede konuşlu S-300 PMU2'yi inceleyeceği, burada çalışmaların ardından heyetin yaz aylarının sonunda Rusya'ya geçeceği öğrenildi.

S-400'ler Türkiye'de nereye getirilecek?

Yeni Şafak'ın askeri kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre S-400'lerin Türkiye'de geleceği ilk nokta Akıncı Hava Üssü olarak da bilinen Mürted Üssü'ne getirileceği öğrenildi.

Üssün ana merkez olacağı üzerinde durulurken, s-400'lerle ilgili kimi çalışmalarından burada yapılması ve ardından bataryaların konuşlanacağı yerlere gönderilmesi bekleniyor.

 

 
 
S-400 İnfografik. Kaynak: AA

S-400'ler Türkiye'de nerelere kurulacak?

Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yürütülen koordinasyonun ardından S-400 bataryalarının nereye konuşlanacağı konusu da netlik kazanacak.

İlk etapta bataryalardan birinin Akıncı Üssü'nde kalması, diğerinin ise Doğu ve Güneydoğu'dan gelecek bir tehlikeye karşı oradaki bir bölgede kullanılmasının mevcut şartlarda en güçlü seçenek olarak ele alındığı öğrenildi.

Sertaç Aksan  Yeni Şafak

Güncellenme Tarihi : 20.3.2019 12:14

İLGİLİ HABERLER