Dünya
  • 1.10.2008 00:05

SAAKAŞVİLİ: "RUSYA ATEŞKES ANLAŞMASINA UYGUN DAVRANMALI"

Başkent Tiflis'te Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına konuşan Salona, "AB gözlemcileri, Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy arabuluculuğunda Rusya ile Gürcistan arasında 8 Eylül'de imzalanmış olan ateşkes anlaşması koşulları gereği görevine başlayacaktır" dedi.
Solana, "AB olarak Gürcü halkına verdiğimiz sözü yerine getirerek AB gözlemcilerini buraya getirdik. Şimdi en önemli aşama, Rus askerlerinin ateşkes koşullarına uyarak 10 Ekim tarihine kadar tampon bölgeden çekilmeleri ve yerlerine AB gözlemcilerinin geçmelerine imkan sağlamalarıdır" şeklinde konuştu.
Solana, AB üyesi 22 ülkeden yaklaşık 300 sivil gözlemcinin, ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya sınırları çevresinde oluşturulan tampon bölgelerde görev yapacağını belirtti. Solana, AB gözlemcilerin Abhazya veya Güney Osetya'ya girmeleri konusunda ise net bir açıklama yapmadı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ise, AB'ye Gürcistan'a verdiği desteğinden dolayı teşekkür etti. Saakaşvili, Güney Osetya'da çatışmaların başladığı 6 Ağustos tarihinden önceki duruma geri dönülmesini öngören Sarkozy-Medvedev ateşkes anlaşmasına Rusya'nın uyması gerektiğini kaydetti.
Sayıları 300'ü bulan Avrupa Birliği Gözlemci Misyonu üyeleri, 1 Ekim tarihinden itibaren Tiflis, Gori, Zugdidi ve Poti merkezlerinden Güney Osetya ve Abhazya idari sınırları arasındaki tampon bölgelerde devriye gezecekler. Sivil misyon niteliğini taşıyan AB gözlemciler silah taşımayacak.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:50

İLGİLİ HABERLER