Sağlık
  • 5.11.2020 17:37

Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Hastane ortamında yapılmakta olan mikro cerrahi bir işlem olan saç ekimi, saç dökülmesi sorununun kalıcı çözümü olarak kabul ediliyor. Saç ekimi operasyonu, tıbbi literatürde erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopesi sorunu yaşayan kişiler için uygulanabilecek etkili ve kalıcı bir çözüm olup bunun dışında yara izleri olan ya da çeşitli saç hastalıklarından dolayı saç kaybına uğrayan kişilere de uygulanabilen bir operasyon olarak ön plana çıkıyor. Günümüzde en sık karşı karşıya kalınan kozmetik sorunlardan biri olan saç dökülmesinin her ne kadar erkeklere özgü olduğu görüşü hakim olsa da saç dökülmesi zaman zaman kadınların da karşılaştığı problemler arasında yer alıyor. Uzmanlar günlük 50 ile 100 saç teli dökülmesini normal kabul ederken bu rakamların üzerindeki dökülmelerde bir uzmana danışılmasını öneriyorlar. Saç dökülmesi sorunu; PRP ve saç lazeri gibi farklı saç tedavilerinin uygulanması ile azaltılabiliyor ya da önlenebiliyor olsa da yoğun şekilde saç dökülmesi yaşayan kişilerde kalıcı çözüm saç ekimi operasyonu ile elde edilebiliyor.

 

Saç ekimi operasyonunda temel olarak; hastanın ense bölgesinden genetik olarak dökülmeye dayanıklı olan saç kökleri toplanıyor. Kellik veya seyrelme oluşan kısımlarda açılan kanallara ekiliyor. Saç ekimi operasyonu üç temel aşamada gerçekleştiriliyor. İlk olarak donör bölge işlem için hazırlanıyor ve saç kökleri FUE motoru kullanılarak tek tek toplanıyor. Bu esnada greft adı verilen ve her biri ortalama 2-3 kıl içeren köklerin zarar görmemesi en önemli konu olarak kabul ediliyor. Ekim yapılacak olan kanalların, bulunduğu bölge göz önünde bulundurularak doğru büyüklükte ve derinlikte açılması nakledilecek olan saçların çıkma oranını ve operasyonun başarısını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle ekilecek olan saç kökünün büyüklüğüne ve uzunluğuna uygun kanalların açılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca kanalın açısının doğru ayarlanması en doğal görünümün elde edilmesinde de önemli bir rol oynuyor. En son aşamada ise toplanan kökler, açılan kanallara 40-45 derecelik açılar ile teker teker yerleştiriliyor ve saç ekimi operasyonu tamamlanmış oluyor.

 

Saç ekimi yöntemlerinin tümüne temel oluşturan ve mikro motor yardımı ile köklerin toplandığı, lokal anestezi altında yapılan mikro cerrahi bir işlem olan FUE tekniği saç ekimi operasyonlarındaki en güncel teknoloji olarak kabul ediliyor. Tüm saç ekimi yöntemlerinde temel aşamalar aynı olmakla birlikte; köklerin alınması esnasında kullanılan cihazlar, kanalların açılması ve köklerin ekimi esnasında kullanılan medikal aletlerden kaynaklanan farklılıklar nedeni ile saç ekimi tekniklerinin farklı isimlendirilmesi durumu söz konusu olabiliyor.

 

Saç Ekimi Operasyonlarında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

 

Günümüzde teknolojik gelişmelerin etkisi ile pek çok farklı saç ekimi yöntemi başarılı bir şekilde uygulanabiliyor. Saç ekimi operasyonlarında kullanılacak olan yöntem; hastanın ihtiyacına ve talebine göre her hasta özelinde belirleniyor. Uygulanacak yöntemin belirlenmesinde hastanın ve doktorun ortak görüşü etkili oluyor.

 

Robotik saç cerrahisi yönteminde; saç kökleri saç ekim robotu tarafından toplanıyor ve kanallar saç ekim robotu ile açılıyor. Ardından toplanan kökler manuel olarak ekiliyor. Doğrudan saç ekimi yöntemi de denilen DHI saç ekimi (traşsız) yönteminde kanal açılması ve köklerin ekilmesi işlemi Choi isimli bir medikal kalemin kullanılması ile aynı anda gerçekleştiriliyor. Ekilecek saç kökleri bu yöntemde dış ortamda daha kısa süre kaldığından greftlerin sağlıklı kalma ihtimali daha yüksek oluyor. Safir FUE yönteminde kanal açma aşamasında metal elitler yerine özel safir uçlu kalemler kullanılıyor. Bu yöntemi diğer yöntemlerden farklı kılan daha küçük mikro kanallar açılmasını sağlayan ve bu sayede iyileşme sürecini hızlandırıp kabuklanmayı azaltan safir uçlar oluyor. Normal FUE saç ekimi yönteminde de mikro motorun kullanılması ile toplanıp ayrıştırılan saç kökleri, kanallara manuel olarak ekiliyor.

 

Saç Ekimi Operasyonu Hakkında Merak Edilenler

 

Saç Ekimi Antalya ve Türkiye’nin diğer illerinde pek çok farklı merkezde uygulanmakta olan bir cerrahi operasyon olup operasyonun son derece kalıcı sonuçlar verdiği biliniyor. Saç ekimi operasyonu ortalama 6-7 saat sürmekte olup operasyon lokal anestezi ya da sedasyon uygulanarak gerçekleştiriliyor. Lokal anestezi altında yapılıyor olması nedeni ile saç ekimi operasyonlarında ağrı ve acı hissi yok denilecek kadar az oluşuyor. Saç ekimi operasyonunda sonraki ilk 2 ay içerisinde, ekişmiş olan saç köklerinin kıl gövdeleri dökülüyor. 3. Aydan itibaren ise yeni kıl gövdeleri uzamaya başlıyor. 6. Ayın sonunda % 70-80 oranında yeni saçlar çıkmış oluyor. Geriye kalan saçların çıkması ise ikinci 6 aylık dönemin sonunda gerçekleşiyor. Çıkan saçlar kalıcı olup hastalar saçlarının çıkmaya başladığı dönemde arzu ettikleri takdirde saçlarına destek ürünleri ile bakım yapabiliyorlar. Saç ekimi operasyonunun, ekim işleminin yapılacağı alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmediğine göre birden fazla seansta tamamlandığı durumlar ile karşılaşılabiliyor.

 

Detaylı Bilgi almak için: https://www.mediface.com.tr/

 



 

Güncellenme Tarihi : 5.11.2020 17:38

İLGİLİ HABERLER