Gündem
  • 1.9.2021 12:04

Saç Ekimi Sonrası Egzersiz

Saç ekimi prosedürüyle ilgili inceleme yaparken diğer taraftan sporla da ilgilenen birisiyseniz, saç ekimi sonrası bakımla alakalı bilmeniz gereken bazı önemli hususlar mevcut.

Örneğin bunlardan biri olan foliküler ünite ekstraksiyonu (FUE) karmaşık bir prosedürdür. Yine de ilk iyileşme süreci yalnızca birkaç hafta sürer. Egzersiz yapmanın bu süreçte iyileşmenize çeşitli nedenlerden ötürü zarar verebileceğini duymak sizi şaşırtabilir. Bu nedenle ihtiyatlı davranarak risk teşkil edecek durumlardan kaçınmak için doğru adımları atmalısınız. Bu yazımızda saç ektirme sürecinden sonra egzersiz yapmanın yaratabileceği potansiyel riskleri ele alacağız. Vereceğimiz bu ipuçları, ekim işleminizin ardından daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı olacak ve saç ekiminizden en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır.

Saç Ekimi Sonrası Egzersiz Yapabilir Miyim?

Egzersiz günlük rutininizin bir parçasıysa, ameliyatınızın ardından her zamanki egzersiz programınıza dönmek isteyebilirsiniz. Ancak ameliyattan sonraki ilk 14 gün boyunca egzersiz yoğunluğunuzu minimuma çekmek hayati önem taşır.

Saç ekim merkezi dahilindeki işlemi takip eden ilk 5 günü rahat geçirerek istirahat etmeniz önerilir. Arkanıza yaslanıp sabit bir şekilde dinlenmekte zorluk çekiyorsanız bir yürüyüşe çıkmayı tercih edebilirsiniz çünkü ameliyatınızı etkilemeyecektir.

Her zamanki egzersiz programınıza genellikle işlemden iki hafta sonra dönebilirsiniz. Ekim işleminizden bir hafta sonra küçük adımlarla hafif egzersizlere başlayabilirsiniz, ancak ter atacak raddeye gelmemeye dikkat edin.

Ekim Ameliyatından Sonra Egzersiz Yapmanın Riskleri

İşleminizi en iyi saç ekim merkezi dahi yapsa dahi uymanız gereken bazı tedbirler var. Saç ekim ameliyatının ardından saçınızın sağlıklı bir şekilde uzamasını desteklemek ve enfeksiyon oluşma riskini azaltmak için elinizden geleni yapmalısınız. Egzersiz yapmanın terleme, nakledilen saç köklerini yerinden oynatma ve kasılma gibi sorunlara neden olabileceğini ve bu kapsamda iyileşme sürecinize zarar verebileceğini not etmekte fayda var.

Terleme

Egzersiz yaptığımızda genellikle terleriz. Terleme saç ekim işleminden sonraki iyileşme sürecinde büyük riskler oluşturabilir. Saç ekimi sonrası saç deriniz çok hassaslaştığı için terleme deri yüzeyinde tahrişe sebebiyet verebilir. Aşırı terlemeyi önlemek için egzersizden uzak durmanız ve ameliyattan sonraki 2 hafta güneşe maruz kalmamanız tavsiye edilir.

Nakledilen Saç Köklerinin Yerinden Oynaması

Nakledilen saç kökleri kolaylıkla yerinden oynayabileceği için, ameliyat sonrası ilk 5 gün en ehemmiyet arz eden süreçtir. Egzersiz de hareket etmenize neden olacağından bu riski arttırmaktadır. Aynı zamanda saç derinizde tahrişe de neden olabileceğinden, ameliyattan sonraki ilk 14 gün boyunca ağır egzersizlerden kaçınmanız yararınıza olacaktır.

Kasılma

Kulağa oldukça sıra dışı gelebilir, ancak egzersiz esnasında kasılma yaşarsanız, nakledilen saç köklerinizin dışarı fırlama riskini artırabilirsiniz. Bunun nedeni kasılmanın deri yüzeyinde meydana gelen basıncı artırmasıdır. Nakil işleminizden iyi bir sonuç alma şansınızı maksimuma taşımak istiyorsanız, iyileşme süreciniz boyunca attığınız tüm adımlarda tedbirli olmalısınız. İyileşmenize zarar teşkil edebileceğinden kan basıncınızı artıracak senaryolardan uzak durmaya çalışın.

Saç Ekiminden Sonra Ne Zaman Egzersiz Yapabilirim?

Konuya ilişkin görüşlerini sorduğumuz ünlü saç ekim uzmanı ve Meditürk Klinik Kurucusu Yeliz Damar şunları söyledi: “Hastalar saç ekim işleminden 7-14 gün sonra spor egzersizlerine dönebilirler. İlk 7 günün ardından yürüyüş veya hafif düzeyde bisiklet sürmek gibi terletmeyecek hafif egzersizlere başlayabilirler. 14 günün ardından kasılma ve terlemeye yol açan ağır egzersizler yapabilirler. Yüzme veya boks ya da futbol gibi yakın temasın bulunduğu sporlarla uğraşan hastaların ise 1 ay kadar beklemeleri gerekir. Elbette tüm bu saydıklarıma hasta bazlı bakıp yönlendirmeler yapıyoruz” Normal egzersiz programınıza ne zaman dönebileceğinizi tam olarak anlayabilmeniz için, iyileşme süreciyle alakalı bilgi edinilmesi gerekiyor. FUE saç ekimi gibi prosedürlerle ilgili daha fazla bilgi için Meditürk ile iletişime geçebilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 6.9.2021 16:08

İLGİLİ HABERLER