Gündem
  • 20.5.2020 22:31

Sağlık Bakanı duyurdu!.. HES kodu ve Seyahat İzin Belgesi nasıl alınır?

HES kodu ile Seyahatler başlıyor! Bakan Koca'dan son dakika açıklaması....

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından koronavirüs salgınının Türkiye'deki seyri ve son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

SALGINA KARŞI ALDIĞIMIZ TEDBİRLER TOPLUM TARAFINDAN KABUL GÖRDÜ

Halen kontrollü bir şekilde süren mottonun adı şuydu 'Hayat Eve Sığar'. Bugün geride bıraktığımız 9 haftanın mücadelesinin tedbirlerin sonucunu alıyoruz. Salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü. Çilesiz tedbir olmaz. Yeni vaka sayımızdaki düşüş başarı grafiğimizdir. Umutsuz tek gün yaşamadık.

SOKAĞA MASKESİZ ÇIKILMAMALIDIR

Dünya virüsten tam olarak kurtulacağımız tarihi bilmiyor. Hayatı yeniden planlıyoruz. Bu hayatta virüse karşı korunma tedbirlerini ilk plana alıyoruz. Sokağa maskesiz çıkılmamalıdır.

Bütün toplumdan istenildiği gibi evimizde kalalım. Bayram kutlamalarını ziyaretlere giderek yapmayalım Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Özgürlüğümüzü hareket serbestiyetimizi tedbirler garanti altına alacak. Sağlık güvenliğinizi riske edecek her ihtimale karşı dikkatli olacaksınız.

Alışveriş ve seyahatta kendinizi güvenlik çemberine alın.

BAYRAM UYARISI

Bütün toplumdan istenildiği gibi evimizde kalalım. Bayram kutlamalarını ziyaretlere giderek yapmayalım Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Özgürlüğümüzü hareket serbestiyetimizi tedbirler garanti altına alacak. Sağlık güvenliğinizi riske edecek her ihtimale karşı dikkatli olacaksınız.

Alışveriş ve seyahatte kendinizi güvenlik çemberine alın. Mücadelenin birinci döneminde başardık, bu döneminde de başaracağımızdan kuşku duymuyorum. Tedbirli olursak bayramdan sonra özgür oluruz.

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı açıklamalarda bulundu. 'HES kodu nedir ve nasıl alınır?' sorularına Bakan Koca canlı yayında son dakika cevapları verdi. İşte HES kodunu alma yöntemleri. HES kodu ile ilgili detaylar haberimizde... Koca uygulamayla ilgili şöyle konuştu: "HES kodu ile kısa mesaj ile alınabilecek. Bu kod ile seyahatte en üst düzeyde güvenlik sağlanacak. Risk varsa onay verilmeyecek. Yolculuklarda bu güvenliğimizi sağlayacak. Her yolculukta farklı bir HES kodu alınacak. Önümüzdeki günlerde yaygın kullanılması hayatımızı yolculuk ederken HES kodu rahatlatacak. Ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek'' şeklinde konuştu.

 

 

Bakan Koca'nın HES kodu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamaları şöyle;

Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla kod alınacak. HES uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

 

 

Herkese özel bir kod olacak. Kod sayesinde kimlik numarası gibi veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanılması hayatımızı kolaylaştıracak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla ile bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek.

 

 

HES KODU İLE YOLCULUK

Koca uygulamayla ilgili şöyle konuştu: "HES kodu ile kısa mesaj ile alınabilecek. Bu kod ile seyahatte en üst düzeyde güvenlik sağlanacak. Risk varsa onay verilmeyecek. Yolculuklarda bu güvenliğimizi sağlayacak. Her yolculukta farklı bir HES kodu alınacak. Önümüzdeki günlerde yaygın kullanılması hayatımızı yolculuk ederken HES kodu rahatlatacak. Ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek.

KONTROLLERİ FİRMALAR YAPACAK

Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak. İstanbul'da yoğun bakım ihtiyacının çok olduğunu biliyoruz. Yeni hastaneler ciddi manada yoğun bakım sorununu çözecek."

 

 

HES KODU NEDİR?

HES kodu mobil uygulama üzerinden alınarak seyahat izni sağlayan bir kod olacak. Herkese özel olarak düzenlenecek kod ile vatandaşlar seyahatlerinde rahatlık yaşarken bir yolcuya hastalık bulaşması durumunda, hastanın takibi kolayca yapılabilecek. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanımı durumunda hayatımız kolaylaşacak.

HES KODU NASIL ALINIR?

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına gelecek özel bir kod sistem tarafından üretilecek. Bu kod ile öncelikli bir tarama yapılacak ve yolcunun izninin verilip verilmeyeceğine karar verilecek. HES Kodu kullanılarak uçak ve tren seyahati yapabilecek.

SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

Belgeyi almak için öncelikle yukarıdaki bağlantıya tıklamanız gerekiyor.

- Öncelikle TC kimlik NO ve e devlet şifresiyle sisteme giriş yapın.

- Giriş yaptıktan sonra, İçişleri Bakanlığı sekmesi altında bulunan "e-başvuru" kısmına giriş yapın.

- Başvuru türü kısmında "Seyahat İzin İşlemleri" işaretleyin.

- Belge türü kısmında ise "Özel Araç Seyahat İzin Belgesi Verilmesi" seçeneğini işaretleyin.

- Son olarak hangi ile bağlıysanız, o ilin valiliğini işaretlemeniz gerekiyor.

- Bu işlemlerin ardından kullanıcılar iletişim adresi, iletişim bilgileri, başvuru metni, başvuru belgesi ( ölüm belgesi, sağlık raporu) gidilecek il, gidilecek adres ve gidiş- dönüş tarihi gibi bilgileri doldurarak seyahat izin belgesi çıkarma işlemini tamamlayabilirler.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES uygulaması ile seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. Hayat eve sığar uygulaması ile kod alınacak. Mobil uygulama üzerinden alınacak kodla seyahat yapılabilecek. Sonra bir yolcuya hastalık bulaştırırsa, takibi kolayca yapılabilecek. Herkese özel bir kod olacak. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanılması hayatımızı kolaylaştıracak.

 

İŞTE ADIM ADIM HES KODU ALMA YOLU
 

Güncellenme Tarihi : 20.5.2020 22:48

İLGİLİ HABERLER