Sağlık
  • 29.7.2020 22:35

Sağlık Bakanı Koca'dan ikinci dalga uyarısı!.. Ölümler artacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş açıklama: Koronavirüste ikinci dalga mı geliyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında çok önemli açıklamalarda bulundu. Kurban bayramı öncesi koronavirüsün geleceğine dair konuşan Bakan Koca, Türkiye'ye ikinci dalga uyarısında bulundu. İşte detaylar...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından flaş açıklamalar yaptı. Dünyada ikinci dalga beklentisinin olduğunu ve bazı ülkelerin vaka sayıların daha da arttığını belirtti.

Bugünleri çok iyi değerlendirmemiz gerektiğini belirten Bakan Koca, "Olabildiğince bu salgını, yayılımı önleme çalışması içinde olmamız lazım. Her zaman söylediğimiz hayatın devam ettiğini, bu hayatın artık kontrollü sosyal hayat adını verdiğimiz, sadece maske, mesafe, el temizliğiyle orantılı kuralları olan ve sonuç alabileceğimiz tedbirden bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Virüs mutasyona uğradı mı?"

Bakan Koca, "Virüs mutasyona uğradı mı?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Virüste mutasyon oldu. Ancak virülansı etkileyecek düzeyde olmadığı şeklinde. Ancak ileride olmayacağı anlamına gelmez. Şu an için bulaşığı etkileyen bir mutasyon olmadığını biliyoruz."

Yoğun bakıma giren hastalarda artış var!

Bütün vatandaşlardan bu dönemin bittiğine inanmamaları gerektiğini kaydeden Bakan Koca şunları söyledi:

Halen devam ettiğini düşünelim, her geçen gün, her gün açıklanan rakamlarda görüyorsunuz, yoğun bakıma giren, ağır hastaların her geçen gün arttığını görüyoruz. Her ne kadar vefat sayımız düşüyorsa tedavinin etkinliği, sağlık altyapımızın güçlü olmasıyla dünyaya göre düştüğünü biliyoruz. Ama yoğun bakıma giren hastalarımızda da artışı görüyoruz.

Fahrettin Koca'dan korkutan 2. dalga açıklaması: Ölümlerde artış olabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Fahrettin Koca, ''Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor. Birinci dalganın etkisi sürüyor. İstanbul, İzmir pikini tamamladı. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu'da bazı illerde pik yer yer yeni başladı. İkinci dalga 'Influenza' nın da etkisiyle daha çok yoğun bakım hastasına, daha çok ölümlere sebep olabilir'' ifadelerini kullandı.

İkinci dalga geliyor mu?

Türkiye'de ikinci koronavirüs dalgası konusunda ise Bakan Koca şunları dile getirdi: "Şu dönemde hazırlıklarımızın ikinci bir dalga içinde olduğumuzu söyleyemeyiz ama birinci dalganın etkisinin halen devam ettiği bazı illerimizde İstanbul, İzmir gibi pikini tamamladığını ama bazı illerimizde yeni başladığını giderek arttığını görüyoruz. O illerimizde valililerimiz başkanlığında olan kurullarımız gerekli radikal önlemi alma konusunda yetkilidir."

Kurban Bayramı'nda kısıtlama olacak mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Koca, Kurban Bayramı'nda kısıtlamanın gündemde olmadığını söyledi. Koca, "Ramazan Bayramı'nda uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde 10 gün sonraki günlük vaka sayısında yüzde 15 azalma olmuştur. Önceki bayramda elde ettiğimiz sonucu gönüllü kısıtlarla hedefleyelim. İşi ciddiye alalım ki bayram sonrası gözümüz vaka tablosunda olmasın" dedi.

Kurban Bayramı sırasında koronavirüs konusunda risk alırsak kendimizi ve başkalarını korumak için gerekli dikkati göstermezsek ağır bir vebal yükler. Kurban Bayramı'nda dikkat etmemiz gereken hususlar üç grupta toplayacağız.

1-Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerde yapılmalıdır.

2- Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır.

3- Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma yapılmamalıdır.

4- 65 yaş üstü ve kronik hastalar kurban kesim alanlarında bulunmamalıdır.

5- Kurbanlar belediyenin kesim yerlerinde kesilmelidir.

6- Kurban kesimi en az katılımla yapılmalıdır.

7- Maske, mesafe ve sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

Bayramın ilk günü Cuma namazına denk gelmektedir. Bayram ve Cuma namazı cemaatla kılınacaktır.

Güncellenme Tarihi : 30.7.2020 01:01

İLGİLİ HABERLER