Gündem
  • 16.5.2013 13:49

Sağlık Bakanı'ndan 'alkol yasağı' açıklaması

"Alkol satışını ve tüketimini yeniden düzenleyen maddeleri de kapsayan torba yasa teklifi ile ilgili neler düşünüyorsunuz" şeklindeki soruya, Müezzinoğlu, "Alkol ile ilgili düzenleme şu anda TBMM'de. Tabi TBMM gelecek süreçte milletimiz adına kararı verecek. Bizim Sağlık Bakanlığı olarak arzu ettiğimiz anayasamızda da yerini bulan ve anayasanın amir hükmü olan 'gençlerimizi ve çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan ve uyuşturucudan korumakla ilgili sorumluluklarımız var. İstiyoruz ki alkol satışı ve tüketimi gelişi güzel olmasın ve istiyoruz ki alkol reklamları gençlerimizi teşvik edici olamasın. Reklam konusunda duyarlılığımız var. Çünkü reklam sadece 18 yaşın üzerine değil 14 yaşındaki gence de hitap ediyor. O özlemi gençlerimizin şuur altına yerleştiremeyiz. Trafikte her yıl 5 bin 500 insanımızı kaybediyoruz. Trafik kazalarının büyük oranda 3 nedeninin içinde alkollü araç kullanımı var. Bu nedenle alkol kullanımının, satışının, tüketiminin ilkesel medeni bir düzenleme olduğuna inanıyoruz. Bu düzenlemeyi de milletimiz adına en iyi şekilde TBMM yapacaktır. Bu dönem TBMM'de tabiki tartışılacaktır. Önümüzdeki haftalarda milli irade nasıl şekillenecek onu göreceğiz. Ancak bizim bakanlık olarak istediğimiz mutlaka bir düzenleme yapılmasıdır" şeklinde yanıt verdi.

38 YARALININ TEDAVİSİNE DEVAM EDİLİYOR

Reyhanlı'da meydana gelen patlamalarda yaralananların durumu hakkında bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, hastanelerde tedavi gören 38 yaralı olduğunu bunların 6'sının Ankara, İstanbul, Adana ve Gaziantep'te tedavi edildiğini söyledi. Adana'da tedavi olan yaralının hayati tehlikesinin devam ettiğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, ciddi yaralı olanları yoğun bakım koşulları içinde tedavileri devam ettiklerini kaydetti. Bakan Müezzinoğlu, sosyal medyada Reyhanlı'daki patlamalarda daha fazla insanın öldüğüne dair çıkan yazılarla ilgili olarak, şunları söyledi:

"Bu ülkede kamuyu yıpratmak isteyen, kamunun ciddiyetini zedelemek isteyen bir anlayış var. Bu ülkenin en saygın kurumları milletin önündeki temsilcilerdir. Biz ilk gün İçişleri Bakanımızla birlikte Mardin'deydik. Saat 13.50 civarında telefon geldi ve bize ilk bilgimiz 4 ölü ve 18 yaralıydı. 15 dakika sonra bilgiler hızla değişmeye başladı. Ölü sayısı 14 oldu anında ifade ettik, 18 oldu anında bilgi verdik. Saat ve saat hiç tereddütsüz bunları ifade ettik. Bugün şeffaf ve medeni bir ülkedeyiz. Kendi vatandaşlarımızın gerek ölümüyle gerekse de sağlık durumlarıyla ilgili vatandaşlarımızdan birşeyler gizleyerek bir kazanım elde etmemiz söz konusu değil. Olaydan 5 saat sonra bir yaralımız ayağı kopmak üzereyken, Reyhanlı'da hastaneye getiriliyor. Reyhanlı'da yapılamayınca Hatay'da da gerekli imkanlar olmadığı için ambulans uçakla Kartal'daki Koşuyolu Hastanesi'nde ameliyata alındı. Birileri burada ihmal var, yanlış bilgi var derse bunu asla iyi niyetli bir yaklaşım olarak kabul edemeyiz."

"TUZU AZALTIN SAĞLIĞINIZI KORUYUN"

Tuz tüketimiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, tuz paketlerinde, "Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun" şeklinde bir yazı olacağını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'de yaptığı çalışmalarda toplum olarak tuz tüketimi kişi başına 15 gram olarak tespit edildiğini belirten Müezzinoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü'nün ve tıp literatürünün kabul ettiği günlük tuz tüketim oranının 5 gram olmasıdır. Biz toplum olarak bu rakamın 3 misli tüketim yapıyoruz. Dolayısıyla tuz tüketiminin azaltılmasıyla ilgili olarak kamuoyunun bilinçlendirilmesini istiyoruz" dedi.

 

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:17

İLGİLİ HABERLER