Sağlık
  • 26.3.2007 12:17

14 MİLYON TÜRK'ÜN RUH SAĞLIĞI TEHLİKEDE

İZMİR - Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmalara göre, 14 milyon kişinin ruhsal hastalıklara yakalanma riski taşıdığı bildirildi.


İzmir'in Karaburun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Mordoğan beldesinde düzenlenen "Ruh Sağlığı" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye Psikiyatri Derneği İzmir Şubesi 2. Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı'nda görevli Uzman Psikiyatrist Dr. Halis Ulaş, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de yaklaşık 14 milyon kişinin ruhsal hastalıklara yakalanma riski taşıdığını belirten Dr. Ulaş, herhangi bir psikiyatri hastalığının ülkemizde görülme olasılığının ise yaklaşık yüzde 20 olduğunu söyledi. Dr. Ulaş, "Yapılan bilimsel araştırma sonuçları ele alındığında ülkemizde her 5 kişiden birinin yaşamlarının belirli bir döneminde ruhsal hastalıklara yakalanması söz konusu olacaktır. Son yıllarda ülkemizde büyük kentlerdeki güvenlik sorunları, yaşam stresi, şiddet olgusu ve sosyoekonomik olumsuzluklar ruhsal hastalıklarda artışa neden olmaktadır" dedi.


Halis Ulaş, yoksullukla ruhsal hastalıklar arasında ilişki bulunduğunu, gelir düzeyi düşük olan toplum kesimlerinde ruhsal hastalıkların görülme oranının arttığını kaydederek, "Yoksulluğun ve sosyoekonomik olumsuzlukların büyük oranda görüldüğü ülkelerde, ruhsal hastalıkların da buna paralel olarak arttığı dikkati çekmiştir. Ülkemiz de dahil olmak üzere yoksulluğun görüldüğü varoş bölgelerinde ruhsal hastalıklar sosyoekonomik ve sosyokültürel düzeyi yüksek bölgelere göre daha fazla görülmektedir. Ruh sağlığı hizmetlerinin herkese eşit, ulaşılabilir ve ücretsiz olarak sunulabilmesi için devletin üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmesi gerekir" diye konuştu.


Ulaş, Türkiye'nin belirlenmiş bir ruh sağlığı yasası ve politikasının bulunmadığını, bizden de geri kalmış olarak nitelendirilen Zambiya, Zimbabve, Burkına Faso, Togo ve Kenya gibi Afrika ülkelerinde ruh sağlığı yasası ve yönetmelikleri bulunmasına rağmen ülkemizde halen ruh sağlığı yasasının çıkartılmamasının bu hastalıkların toplumsal bir sağlık sorunu olmasına neden olduğunu söyledi.


Ulaş, Türkiye'de sağlık hizmetlerine ayrılan toplam bütçenin gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 6.5'ini oluşturduğunu vurgulayarak, "Gelişmiş ülkelerde toplam sağlık bütçesinin yaklaşık yüzde 10'u ruh sağlığı hizmetlerine ayrılmışken, Türkiye'de ruh sağlığı hizmetleri için planlanmış ayrı bir bütçe bulunmamaktadır. Bu durum ülkemizdeki ruh sağlığı sorunlarını çözümsüzlüğe götürmektedir. TBMM'de yasa taslağı olarak bekletilen ruh sağlığı yasasının bir an önce çıkartılması gerekmektedir. Meclis bu yasayı çıkartarak, hem önemli bir sorumluluğu yerine getirmiş olacak, hem de Türkiye'nin ruh sağlığı sorununa katkıda bulunmuş olacaktır" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:41

İLGİLİ HABERLER