Sağlık
  • 6.12.2018 00:13

Altın parçacıklarıyla 10 dakikada kanser teşhisi

Bilim insanları kan testi yaparak 10 dakikadan kısa sürede kanser teşhisine imkan kılan bir yöntem buldu. Altın parçacıklarının kanserli hücrelerle etkileşimini ortaya çıkaran buluş sayesinde birçok kanser hastasının hayatı kurtulabilir.

Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği yöntem, sağlıklı hücrelerle kanserli hücreler arasındaki genetik farklılıklardan yararlanıyor.

Çalışmada hastalıklı hücrelerin DNA'sının nano boyutlardaki altın parçalarına sıkı bir şekilde bağlandığı ortaya konuldu. Bu basit yöntem sayesinde kolay bir şekilde kanser teşhisinin mümkün olabileceği belirtildi.

Araştırmacılar, her türlü kanser hücresi için geçerli olduğunu düşündükleri yöntem sayesinde, ilk aşamalarında çok zor fark edilen pankreas ve yumurtalık kanseri gibi hastalıkların teşhisinin mümkün olabileceğini söyledi.

Söz konusu yöntem, kanser türünü belirlemede her ne kadar etkili olmasa da, hastalıklı hücrelerin tespitinin ardından gerekli incelemeler yapılarak kanserli organın bulunması için kullanılabilir.

Farklı kanser türlerine sahip 200'den fazla hastasının katıldığı çalışma, genelleştirilmiş bir kan testi oluşturulması için önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak uzmanlar çalışmanın henüz yeterince geliştirilmemiş olduğuna ve yöntem üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Güncellenme Tarihi : 8.12.2018 00:01

İLGİLİ HABERLER