Sağlık
  • 28.9.2016 00:10

Anti-bakteriyal sabunlar yasaklandı

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), anti-bakteriyel sabun üreten firmaları sarsan bir karar aldı. FDA, anti-bakteriyel sabunlarda bulunan 19 kimyasal maddeyi, bakteri direnci ve hormon bozuklukları gibi sağlık sorunlarına yol açtığı gerekçesiyle yasakladı.

FDA, kararla ilgili yaptığı basın açıklamasında “Firmalar, anti-bakteriyel sabunlarda artık bu kimyasalları kullanamayacak. Çünkü üreticiler, bu sabunların uzun süreli günlük kullanım için güvenli ve mikroplarla savaşta normal sabunlardan daha etkili olduğunu kanıtlayamadı,” dedi.

FDA, bazı üreticilerin anti-bakteriyel sabun üretimini durdurduğunu da açıkladı.FDA İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Direktörü Doktor Janet Woodcock, “Tüketiciler, anti-bakteriyel sabunların, mikropların yayılmasını önlemede daha etkili olduğunu düşünebilir. Ancak elimizde, bunların normal sabunlardan daha etkili olduğunu gösteren bir bilimsel kanıt yok şeklinde,” konuştu.

Öte yandan, sağlık kurumlarında kullanılan anti-bakteriyel ıslak mendiller, sıvı el dezenfektanları ve diğer ürünler FDA yasağının dışında bırakıldı.

FDA, içerdiği kimyasallardan dolayı sağlığı tehdit eden anti-bakteriyel sabunların yasaklanması gerektiğini ilk kez 2013’te dile getirmişti.

Sabun üreticilerinin, bir yıl içinde FDA kararını yerine getirmesi gerekiyor.

Güncellenme Tarihi : 28.9.2016 00:08

İLGİLİ HABERLER