Sağlık
  • 20.8.2016 00:53

Badem yağının inanılmaz faydası ve nadir görülen zararı

Badem Yağının Faydaları

Badem yağının saç ve özellikle cilt sağlığı açısından inanılmaz faydaları vardır. Bu yüzden kozmetik ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Badem yağının yüksek miktarda A ve K vitamini içermesi, kendisini sağlık açısından önemli kılmaktadır. Bunun dışında farklı miktarlarda yağlar ve önemli sayılacak miktarda protein içermektedir.

Badem Yağının Sağlığa Faydaları

Genel sağlık açısından çok önemli bir nimet olan badem yağı özellikle cilt ve saç sağlığı için inanılmaz katkılarda bulunabilir.

Badem yağının faydaları şöyle sıralanabilir:

Badem Yağının Cilde Faydaları: Badem yağının yüksek miktarda içerdiği aromaterapi uçucu yağlar cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında bebeklerin cilt bakım ürünlerinde de kullanılır.

Badem yağı, cilt sağlığı için çok faydalı olan A ve B vitaminleri içermektedir. Badem yağı ayrıca cilt sağlığı için faydalı olan yağları da içerir ve bu yağlar neredeyse bütün cilt türleri için faydalıdır. Badem yağı cildin nemlenmesine yardımcı olur, ciltlerdeki tahrişi giderir ve iltihabı alır. Kuru ciltlerin nemlenmesine yardımcı olur, daha yumuşak ve pürüzsüz ciltler sağlar. Badem yağı ayrıca dudaklardaki çatlaklığı giderir ve cilt döküntülerinin önüne geçer.

Yatmadan önce göz etraflarındaki kararmış kısımlara badem yağı uygulamanız kararmaların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Taze ve parıltılı cilt sahibi olmanıza yardımcı olur. Badem yağı cildin erken yaşlanmasına engel olabilir.

Badem yağı, yağlanmadan kaynaklanan sorunları ve ölü hücreleri temizler. Bir miktar badem yağına biraz limon suyu katarak 30 dakika boyunca masaj şeklinde cildinize uygulamanız cildin temizlenmesini ve gözeneklerinin açılmasını sağlar.

Badem yağı sedef ve egzama hastalıklarına da iyi gelir. Cilt iltihaplarına, kaşıntı ve kızarıklıklara karşı badem yağı çok etkilidir. Lavanta yağı ile karıştırılarak cilde uygulandığında daha fazla etkisini gösterir.

Badem yağı, süt tozu ve limonla karıştırılarak 20 dakika masaj şeklinde cilde uygulandığında cildin nemlenmesini sağlar. Bu uygulama özellikle kuru ciltler için çok faydalıdır. Kış aylarında ve kapalı ortamlarda kaloriferlerin olduğu yerlerde uzun süre kalanlar cilt kuruluğu sorunlarına daha fazla maruz kalmaktadırlar. Bu tür sorunlara karşı badem yağı iyi bir çözüm olabilir. Bu özelliğinden dolayı badem yağı ayrıca güneş ışınlarına karşı cildi korur.

Badem yağı cilt ve ayak kremi olarak da kullanılabilir ve yağın emilimi çok hızlı olur. Bunun yanınd auygulamadan sonra çok hoş bir aroma kokusu bırakır. Badem yağının aynı zamanda tırnaklarda boya ve ciltt de makyaj çıkarma özelliği vardır. Farklı makyaj çıkarıcı üürnler genelde cilde zarar veren kimyasallar içermektedir ama badem yağı hem doğal bir makyaj çıkrıcı hem de koruyucu olarak öne çıkar.

Badem yağı kırışık ve çatlaklara karşı da kullanılabilir. Özellikle kış aylarında soğukların neden olduğu dudak çatlamalarına karşı badem yağı kullanabilirsiniz. Bunun için boş ve temiz bir kaba bir  miktar badem yağı ve bal koyu ve iyice karışacak şekilde karıştrıırn ve daha sonda dudağınızı uygulayın. Bu uygulama çatlama sorunlarını büyük bir ölçüde giderecektir.

Cilt Sağlığı İçin Badem Yağı Tarifi: Badem yağının cilde uygulanmasının birçok farklı çeşidi vardır.  Bunlardan en faydalılarından sadece bir tanesi olan badem yağı kürünü sizinle paylaşmak istiyoruz.

Malzemeler:

1 Çorba Kaşığı Badem Yağı

1 Yemek Kaşığı Kal

1/2 Avokado

Yapılışı: Avokadoyu püre haline getirin ve badem yapı ve balı iyice kaıştırın. Bu karışımı masaj şeklinde 20 dakika boyunca cildinize yedirerek uygulayın. Daha sonra ılık su ile cildinizi durulayın. Bu uygulama cildinize yukarıda anlattığımız birçok faydayı sağlayacaktır. Her gün değil ama haftada 1 iki kere uygulamak birçok fayda sağlayacaktır.

Bu uygulama aynı zamanda serbest radikallerin cilde verdiği zararları minimuma indirir ve özellikle yaşlanmaya bağlı olarak meydana çıkan kışıklıkları geciktirir veya tamamen engelleyebilir.

Badem Yağı Saç Sağlığını Korur: Badem yağı en az cilt sağlığı kadar saç sağlığı içinde faydalıdır. Saçların parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Sağlıklı bir şekilde uzamalarına yardımcı olduğu gibi dökülme sorunlarını da ortadan kaldırabilir.

Özellikle kuru saçlar için hint ve zeytin yağını badem yağı ile karıştırırarak saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Bunu haftada bir kere tekrar etmeniz durumunda 4-5 hafta sonra aradaki farkı hissedecksiniz. Bdem yağının bol miktarda içerdiği esansiyel yağlar  ve yağ asitleri saçlarınızın maksium derecede nemlenmesini ve yumuşamasını sağlayacaktır.

Bütün bunların yanında saçlarınıza uyguladığınız bütün badem yağı ve badem yağı kürleri aynı zamanda saç derinizin sağlığının korunmasına da yardımcı olacaktır ve özellikle kepek sorununun ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Badem Yağı Deri Sağlığını Korur: Cilt ve saç sağlığı hakkında badem yağının birçok faydası olduğunu ilk iki başlıkta gördük fakat vücudumuzun en büyük organı sayılan deri için farklı bir başlık açma gereği hissettik Badem yağı deri sağlığının korunmasına da ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır. Özellkle kir, toz, kötü hava koşulları yüzünden ve değişik hastalıkların enden olduğu iltihap ve deri enfeksiyonları hastalıklarına karşı etkilidir. Derinin etkilelen kısmına bal ile karıştıralarak uygulanması kısa sürede bu tür hastalıkların tedavi edilmesini sağlayabilir.

Badem Yağı Kalp Sağlığını Korur:  Badem yağının içerdiği folik asit, doymamış yağlar, protein ve potasyum kalp sağlığının korumasına yardımcı olur. Günlük olarak yemeklere ve tatlılara bir mktar badem yağı katmanız kalp sağlığınızın korunması açısından birçok fayda sağlayacaktır.

Tansiyona ve Kolesterole İyi Gelir: Badem yağı kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur, bunun yanında kolesterol seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlayan potasyum ve sodyum açısından da çok zengindir. Bu özelliği ayrıca badem yapının gelişim ve kardiyak ile sorunların giderilmesine yardımcı olur.

Bağışıklık ve Sindirim Sistemi İçin Faydalıdır: Düzenli olarak badem yağı tüketimi özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çok etkili müshil özelliği olan badem yağı sindirims istemi içinde faydalıdır. Bu özelliği sayesinde kabızlık ve obezite sorunlarının çözümüne ciddi anlamda karkı sağlar. Ufak düzeydeki kabızlık sorunlarını çözer ve ayrıca zayıfalamaya yardımcı olabilir.

Sinir Sistemi Ve Bellek Sağlığını Korur: Badem yağı üzerinde yapılan birçok bilimsel araştırma badem yapının sinir sistemi ve bellek üzerinde çok etkili olduğunu ortaya koymuştur.  Günde bir bardak süte birkaç damla badem yağı katarak tüketmeniz sinir sistemi sağlığınızı koruyacağı gibi, bellek fonksiyonlarının gelişmesine de katkıda bulunur. Bunun en büyük nedeni badem yağının Omega 3 yaplarını içermesidir.

Kan Akışını Hızlandırır ve Bebeklerin Kemik Gelişimine Katkıda Bulunur: Vücuda badem yağı ile masaj yapılması kan dolaşımını hızlandırır ve bu işlem özellikle bebeklerde sağlıklı kemik ve iskelet yapısının oluşmasına yardımcı olur. Mükemmel bir kemik yapısı ve cilt sağlığı için incelterek bebeklere masaj yapılabilir.

Badem Yağı Kas Ağrılarını Giderir:  Badem yağı gergin ve ağrılı kaslara iyi gelir.  Ağrı olan kasların bulunduğu bölgeye bir yemek kaşığı badem yağını masaj şeklinde uygulamanız anlık olarak sounun ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Tırnak Sağlığı İçin Badem Yağı: Potasyum ve çinko açısından zengin olan badem yağı tırnak sağlığı için de eşsiz bir besin kaynağıdır. Özellikle kırılma eğilimi çok fazla olan tırnaklara uygulandığında sorun 3-4 hafta sonra ortadan kalkabilir. Bunun dışında tırnaklardaki boyaların çıkarılmasında da doğal ve hiçbir zararı olmayan badem yağının kullanılmasnı öneririz.

Sağlıklı ve Uzun Kirpikleri İçin Badem Yağı: Eğer hayalinizde hep uzun kirpikler var ise bunu badem yağı ile sağlayabilirsiniz. Uzun ve sağlıklı kirpikler için düzenli olarak kirpiklerinize badem yağı uygulayabilirsiniz. Bunun ayrıca hiçbir yan etkisi yoktur, tamamen doğal bir yöntemle hayalinize kavuşmanız mümkün.

Badem Yağının Zararları

 Badem yağı bademden elde edildiği için tamamen doğal ve yan etkisi yok denecek kadar azdır. Ağız yoluyla inceltilerek alınması durumunda olası yan etkileri minimuma indirilmiş olur.

Badem ve badem yapının gebelik ve emzirme döneminde zararlı olup olmadığı yönünde farklı görüşler vardır. Bu yüzden en doğrusu az miktarda tüketmektir.

Bazı sağlık uzmanları tatlı badem ve badem yağının diyabet hastalarına iyi gelmediğini savunmaktadırlar. Bu yüzden bünyenin yapısı ve hastalığın şiddetininde göz önünde bulundurularak doktor kontrolünd etüketilmesi veya tamamen tüketilmemesini öneririz.

Kan basıncına etki ettiği için planlanmış bir ameliyattan en az bir hafta önce tüketiminin durdurulması gerekir.

 

 

Güncellenme Tarihi : 20.8.2016 01:00

İLGİLİ HABERLER