Sağlık
  • 28.7.2014 13:22

Burası bir devlet hastanesi odası

30 kadın normal doğum yaparak 5 yıldızlı otel konforundaki hastane odasında kaldı. Samsun İl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, talep nedeniyle 2 ünite daha yapılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından normal doğumu teşvik etmek amacıyla başlatılan ‘Keyifli doğum ünitesi’ uygulaması 2 ay önce Samsun’da da hayata geçti. Samsun Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları Hastanesi’nde ‘Keyifli doğum ünitesi’ hizmet vermeye başladı. Hastanede gerçekleştirilen 'gebe okulunda' eğitim alan kadınların öncelikli olarak kalabildiği oda, normal doğum yapan kadınlara 5 yıldızlı otel konforu sunuyor. Ünitede çift kişilik bir yatak, bebek beşiği, oturma grubu, özel banyo ve tuvalet, buzdolabı, televizyon bulunuyor. Odanın hemen bitişinde yer alan doğum odasında normal doğum yapan kadın tek kapıdan 'keyifli doğum ünitesine' geçiş yapıyor.

'AMAÇ, NORMAL DOĞUMU ÖZENDİRMEK'

Samsun İl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, keyifli doğum ünitesini oluştururken hiçbir konfordan kaçınmadıklarını belirterek şunları söyledi:

"Anne adaylarının kendi evlerindeymiş gibi olabilecekleri, aynı zamanda hasta yakınlarından bir kişinin de yanlarında kalabileceği şekilde dizayn edildi. Günümüzde sezaryenle doğum oranları artmakta. Normal doğumu özendirmek amacıyla bu uygulamayı yaptık. Anne adaylarını doğum hanenin soğuk psikolojisini unutturmak istedik. Gördüğümüz talep üzerine 2 tane daha keyifli doğum ünitesi yapılması çalışmalarına başladık. İnşallah yakında onları da hizmete açacağız. Normal doğuma anne adayları soğuk bakıyor ama, normal doğumda anneler hemen normal hayata adapte olabiliyorlar. Ama sezaryen doğum da sonuçta bir ameliyat var. Ameliyat ve anestezi riski var. Ameliyat sonrasında da günlük ve sosyal hayata katılmaları zaman alıyor."

'ÇOK FAZLA TALEP VAR'

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Hastane Yönetici ve Başhekimi Uzm.Dr. Halil Keskin, 2 ayda 30 anne adayının normal doğum yapmalarının ardından keyifli doğum ünitesinde kaldıklarını belirterek şöyle dedi:

"Hastanemizde bulunan gebe okulunda eğitim alan anne adayları öncelikle olarak bu odayı kullanıyorlar. Gece okulunda anne adaylarını normal doğuma hazırlıyoruz. Bunun dışında diğer normal doğum yapan annelerde zaman zaman odayı kullanabiliyor. Çok fazla memnuniyet ve talep var. Üniteyi kullanan anneler çok mutlu bir şekilde hastanemizden ayrılıyor."

'TEŞVİK EDİCİ'

Normal doğum yaparak keyifli doğul ünitesinde kalan 26 yaşındaki Şükriye Kaya Şahin, ilk doğumu normal yoldan yaptığı için mutlu olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

Gebe okulunda doktorlar bize normal doğumun önemini anlattı. Ben de bunun üzerine normal doğumu tercih ettim. 5 yıldızlı otel konforunda bir odada kaldım. Çok güzel bir uygulama. Benim gibi diğer hamileleri de normal doğuma teşvik edeceğini düşünüyorum."

Yaprak KOÇER/ SAMSUN, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:57

İLGİLİ HABERLER