Sağlık
  • 9.10.2015 23:29

Canan Karatay'dan bir BOMBA daha

Türkiye’de ilk zeytin hasadının gerçekleştirildiği Mersin’in Mut ilçesinde Belediye ve Kaymakamlık tarafından gerçekleştirilen 1. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu’na katılan ünlü Kardiyolog-Cerrah Prof. Dr. Canan Karatay, Mutlular’a zeytin ve zeytinyağıyla beslenmenin ipuçlarını verdi. Türkiye’yi zayıflatan kadın olarak bilinen Canan Karatay, “Zeytinyağı altın suyudur. Amerika 2025 yılını kıtlık yılı olarak hesap etmektedir. O kıtlık yılında tek ayakta kalacak ağaç zeytin ağacı olacaktır. Zeytin ağacı yok edilmemeli, canınız gibi korumalısınız. Zeytinyağlı yemeye devam edin, ama ekmekten, börekten vazgeçin. Zeytinyağı yiyin, zayıflayın. Zeytinyağı ana sütünün aynısıdır. Ana sütünde hayvansal kolesterol vardır ama zeytinyağında bitkisel kolesterol vardır” dedi.

Karatay “Zeytinyağını, zeytinyağlı yemekleri, tuzsuz siyah ya da yeşil zeytini bol bol tüketin. Ama hayatınızdan karbonhidratı çıkarın. Vücudunuzda yağ olarak depoladığınız şey yediğiniz yağlar, yediğiniz tereyağı ya da zeytinyağı değil, yediğiniz karbonhidratlardır. Vücudunuz hareketsizlikten ve yediğiniz karbonhidratlardan yağlanır. Ekmek, hamur işi, şekerli gıda ve işlenmiş yiyeceklerden uzak olursanız zayıflarsınız ve sağlıklı yaşarsınız. Önemli olan zayıflama diyetleri değil, doğru beslenme biçimidir. Elinizdeki zeytin ve zeytinyağının kıymetini bilin. Zeytinyağlı yemeye devam edin, ama ekmekten, börekten vazgeçin. Zeytinyağı ve zeytinyağlı sebze yemekleri yerseniz, zayıflarsınız. Zeytinyağı yiyin, zayıflayın” diye konuştu.

“Her gün 30-40 zeytin yiyen kişi hastanenin yolunu unutur” diyen Karatay, zeytin ve zeytinyağının şifa olduğunu belirtti. Prof. Dr. Karatay, "Her bir zeytin tanesinde 5 kalori bulunuyor. Zeytin ve zeytinyağında iyi bir antioksidan var. Zeytinyağı kilo aldırmaz. Ekmek ve şeker tansiyonu yükseltir. Ekmek obezite sebebidir. Bol ekmek ve şeker tüketimi kalp krizi riskini artırır. Her gün 30-40 zeytin yiyin ve bol bol zeytinyağı kullanın. Bunu yaparsanız hastanenin yolunu unutursunuz. Zeytin yaprağı çayının da bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği var. Ülkemiz zeytincilik konusunda bir cennet vatanıdır” dedi.

Sempozyumun açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ise, kayısıdan sonra ilçenin en büyük gelir kaynaklarından birinin zeytin ve zeytinyağı olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de Mut ilçesinde ilaç kullanılmadan üretilen zeytinyağının asidi olmayan tek yöresi Mut ilçesidir” dedi.

Mut Belediye Folklor Ekibi de sempozyum öncesi bir gösteri sundu. Sempozyumun ardından Prof. Dr. Canan Karatay kitaplarını imzaladı. Yoldan geçen araçlardaki sürücülere Canan Karatay, Kaymakam Mehmet Ali Akyüz ve Başkan Nebi Yılmaz tarafından şişelerde zeytinyağı ikram edildi. Ayrıca zeytin ağacı anıtının da açılışı yapıldı. Haydar Mahallesi’nde bulunan bin 300 yıllık anıt zeytin ağacından zeytin toplayan Canan Karatay, halka zeytinin önemini anlattı.

Mut Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda düzenlenen sempozyuma, Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, milletvekili adayları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:03

İLGİLİ HABERLER