Sağlık
  • 1.3.2017 14:39

ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Günümüz çocuklarında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de dikkat eksikliğidir. Özellikle akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden beri artan dikkat dağınıklığı, hayata gözlerini açtığı andan itibaren telefon, tablet, televizyon ile tanışan bebekler ve beraberinde fazla fazla alınan oyuncaklar ebeveynlerin gözünde masumca gözükse bile ileriye dönük çocuklarda dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı gibi bozukluklara yol açabilir

Aile hayatı, sosyal ilişkiler, okul başarısı üzerinde olumsuz etkilerle kendini gösteren, çocuğunuzun detaylara dikkat etmede çektiği güçlük, oyalanma, düzensiz çalışma, konsantre olamama, hareketlilik gibi belirtilerle kendini gösteren nöro psikiyatrik bir bozukluktur da diyebiliriz dikkat eksikliği için. Özellikle okul hayatının başlamasıyla belirginleşen dikkat eksikliği bozukluğu, birçok olumsuz belirtileri beraberinde getirir. Çocuğunuz dikkatini yaptığı işe ve oyuna vermekte zorlanıyorsa, yerinde duramıyor ve çok konuşuyorsa, sessiz sakin oyun oynamakta zorluk çekiyorsa, uzun süreli işleri yapmakta zorlanıyorsa ve yapmak istemiyorsa çoğunuzda dikkat eksikliği olabilir. Eğer sizde bu tarz belirtileri çocuğunuzda gözlemliyorsanız muhtemelen çocuğunuzun dikkat eksikliği vardır fakat; kesin karara varmak için çocuğunuzun klinik testlerden geçmesi gerekir. Dikkat eksikliğini tespit etmek için bazı dikkat testleri uygulanır.. Dikkat testleri, tek başına dikkat eksikliği olup olmadığını tespit etmeye yetmese de önemli ipuçlarını gösterir. Dikkat testi, çocuklarınızın ne derecede dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı olduğunu belirlemek için ve bu doğrultuda gerekli eğitimleri başlatmak için etkili bir yöntemdir. Doğru tanı ve tedavi ile çocuğunuz üzerinde olumlu gelişmeler yaşanır. Çocuğunuzun aile içi iletişimi düzelir, okul başarısı artar, arkadaş ilişkileri düzelir, sosyal başarısı artar.

Ailelere de bu tedavi sürecinde bazı görevler düşmektedir. Bu sorunla başa etmeye çalışırken oldukça yıpranan ve incitilen çocuğunuza hem gereken tedavi desteğini hem de onun kendisini pozitif algılayabilmesi için uygun ortamı sağlamanız çok önemlidir. En önemlisi de bu süreçte sabırlı olmanız gerekir. Yapıcı, motive edici ve sevgi dolu bir yaklaşımla, çocuğunuzun özgüvenini güçlendirmeye ve böylece olumlu özelliklerini ön plana çıkarmaya yardımcı olmuş olursunuz.

 

 

Güncellenme Tarihi : 1.3.2017 16:41

İLGİLİ HABERLER