Sağlık
  • 10.9.2018 01:15

Geçirdiği kaza sonrası dilinde kıllar çıkmaya başladı

New England Tıp Dergisi'nde yayınlanan olayda 55 yaşındaki bir kadın geçirdiği trafik kazası sonra yaralarını tedavi edebilmek için antibiyotik mosiklin kullanıyordu.

Bir haftalık süreç sonrasında siyah bir dil, ağzında acı bir tat ve bulantı şikayetiyle Doçent Doktor Yasir Hamad'a başvurdu.

Hamad, hastanın "tipik bir ders kitabı vakası" olduğunu belirtti ve garipsemedi.

Geçirdiği kaza sonrası dilinde kıllar çıkmaya başladı! Peki nasıl?

Dile sürülmüyor

Kazazedenin geçirdiği kaza sonrası kullandığı ilaç, dile sürülen ya da saçla ilgisi olan bir ilaç değil. Dilde tüylenmeye sebep olan ise dilin yüzeyindeki sürtünmenin normalden fazla olması ve kullanılan ilaç yüzünden bu sürtünmenin yarattığı ölü hücrelerin yenilenememesi. Bu nedenle de dil siyah ve tüylü bir görünüm kazanıyor.
Dile sürülmüyor
 
 
Bakteri ve mikroorganizmalar uzun süre dili papillae bölgesinde toplanarak daha çok renk bozukluğuna yol açıyor.
 

Doktor ilk kez gördü

Doktor ilk kez gördü
 
Yasir Hamad ise 10 yıllık profesyonel kariyerinde ilk defa bu vakayla canlı olarak karşılaştığını ama bunu sık sık duyduğunu ve ders kitaplarında gördüğünü söyledi. Önceki çalışmalara göre insanların yüzde 0,6'sı ve yüzde 11,3'ünde gerçekleşebilen ve çok nadir olmayan bir rahatsızlık.
 
4 hafta sonunda normale döndü
 
4 hafta sonunda normale döndü

Doktorların raporlarında ve New England Tıp Dergisi'nde yayınladığına göre bu tip bir vaka iyi huylu olduğunda ve ortaya çıkış sebebi tespit edildiğinde çok sürmeden tedavi edilebiliyor.

Hamad'ın CNN'e verdiği demeçte, "Göründüğü kadar korkunç değil. Dilin eski haline döndürülebilir olması da iyi yanı" dedi.

Doktorar hastanın raporunda gerekli ilaçları verip minosiklini de keserek dili 4 haftada normale döndürdüklerini belirttiler.

Güncellenme Tarihi : 9.9.2018 23:55

İLGİLİ HABERLER