Sağlık
  • 5.9.2007 11:46

GIDALARDAKİ AŞIRI DOYMUŞ VE TRANS YAĞ ORANI SİGARADAN DAHA ZARARLI

KONYA -Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), hazır cips ve fast food ürünlerde doymuş yağ ve trans yağ oranlarının çeşitli hastalıklara neden olduğu uyarısında bulundu. Hazır gıdalardaki yağ oranlarının halkın sağlığını tehdit ettiğini belirten ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, obezite ve kalp hastalıklarının kapıda olduğuna dikkat çekti.

Birçok tüketime hazır gıdada doymuş yağ ve trans yağının yüksek miktarda bulunduğunu belirten Genel Başkan Mustafa Göktaş, "Fast food şirketleri, yanma özelliği düşük olan trans yağları kızartma için onlarca kez kullanabildikleri ve maliyeti düşürdükleri için bu yağları tercih ediyorlar. Mesela fritöz de trans yağ ile 15 kere patates kızartabiliyorsunuz" dedi.

Dünya sağlık örgütüne göre günlük doymuş yağ tüketimi 16 gramı geçmemeli. Örgüt, trans yağ tüketimi için de tüketim sıfır olmalı diyor ve yenilmesini istemiyor. Türkiye'de doymuş yağ tüketiminin sürekli arttığını dile getiren Göktaş, "Yaptığımız araştırmalarda bu yağların kanda kötü kolestrolü tetiklediğini belirledik. Kolestrolü yüzde 73 seviyesine çıkartıyor. Üstelik kalp rahatsızlığı riskini ise yüzde 106 arttırıyor. Obezite riski 5 kat artıyor, prostat kanserini tetikliyor" bilgisini verdi.

Tükettiğimiz hazır gıda, patates, patates cipsi gibi yiyeceklerde 10 gram trans yağ bulunduğunu aktaran Göktaş, "Bu yağlar bilinçli kullanılmaz, oranları düzgün ayarlanmaz ise, insan sağlığına çok büyük ölçüde zarar veriyor. Yapılan araştırmalarla sigara kadar zararlı olduğu ortaya çıktı. O nedenle tükettiğimiz gıdalarda doymuş ve tarans yağ miktarlarının düşürülmesi gerekir. Tüketicilerimizin başı bilmeden yağ yüzünden derde giriyor. Hazır cips ve fast food ürünlerde doymuş yağ ve trans yağ oranları fazla olduğu için farkına varmadan tükettiğimiz bu yiyecekler yüzünden türlü çeşitli hastalıklara yakalanıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

AB ve ABD'de bu oranları düşüren firmaların Türkiye'de satışa arz ettiği ürünlerde yağ oranlarında düşürme yapmadığını savunan Göktaş, diğer yandan Türk üreticilerinin de yağ oranlarını dikkate almadığını öne sürüyor. Genel Başkan Mustafa Göktaş, "Tüm dünyada doymuş yağ ve trans yağ uygulamalarında oranlar geriye çekildiği gibi bu yağlardan arındırılmış ürünlere yönelim var. Bizde tüketiciyi bu husus da, satıcı firmalar uyarmıyorlar da" yorumunu yapıyor.

Gıda ürünlerindeki doymuş yağ oranlarının acilen düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Göktaş, şeker ve tuz seviyesinin de minimum seviyeye çekilmesi lazım geldiğini kaydediyor. ÇETKODER Genel Başkanı, bir gıda ürününün içindeki tüm besin değerlerini en detaylı şekilde veren etiketleme sistemlerinin uygulamaya geçmesini, kalori, doymuş yağ ve tuz oranlarının etiketin ön yüzünde de büyük harflerle belirtilmesi gerektiğini bildiriyor. Göktaş, sağlıksız işlenmiş gıdaların (sosis, salam) içeriklerini yeniden ele almak gerektiğini, işlenmiş gıdaların ise reklamlarının kısıtlanmasının faydalı olacağını ifade ediyor.

Oda sıcaklığında katı olan yağlara doymuş yağ denir. Hayvansal ürünlerde bulunan veya bu ürünlerden yapılan yiyeceklerdeki yağlar bu gurup içinde yer alır. Tereyağ, margarin, hindistan cevizi, kakao gibi bazı bitkisel yağlar da bu kategoriye giriyor. Trans yağ ise mısırözü yağı, ayçiceği yağı, zeytinyağı gibi sebze yağları hidrojenasyon denen bir işlemden geçirilir. Yani moleküler yapısına hidrojen eklenerek katı hale getirilerek, margarine dönüştürülür. Böylece raf ömrü uzar ve kızartma işleminde kullanılması sağlanır.

(CİHAN)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:31

İLGİLİ HABERLER