Sağlık
  • 25.1.2007 09:59

HANGİ DURUMDA PENİS KIRILIR?

Güzel ve tutkulu başlayan bir sevişmeyi acı şekilde sonlandırmak istemezsiniz. Ama aklınıza gelmeyen, bazen başınıza gelebilir! Seninle dergisi, ocak sayısında seks kazalarını sayfalarına taşıdı.

1) Dikkat, penis kırılabilir!

Bilinçsiz cinsel ilişki, penis sert haldeyken yatakta aniden dönme, mastürbasyon esnasında ters hareket, ereksiyonu sonlandırmak için penisin bükülmesi gibi durumlar, penisin kırılmasına neden olabilir. Penis kırılmasında penis şişer ve morarır, erkek aniden ağrılar içinde kıvranmaya başlar.

Penis kırılması olağan bir durum olmasına rağmen, bu sorunla karşı karşıya kalan erkekler utanma nedeniyle hastaneye gitmedikleri için, sayıları net olarak bilinmiyor. Uzmanlar bu tip durumlarda hemen doktora görünülürse, oluşabilecek iktidarsızlık tehlikesinin de önlenebileceğini belirtiyorlar.

Penis kırığı daha önceleri penise bandaj uygulaması, soğuk pansuman tatbiki ve şişlik giderici ilaçlar verilerek tedavi edilmeye çalışılırmış. Şimdi ise tanı konur konmaz cerrahi müdahale ile başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Nasıl mı? Ameliyatta penis derisi sünnet hattından çepeçevre açılarak geriye doğru çekiliyor ve etrafa birikmiş olan kan boşaltıldıktan sonra yırtık kısım bulunarak dikişle tamir ediliyor.

Penis kırığı eğer tedavi edilmezse peniste şekil bozukluğu, ağrılı sertleşme, cinsel ilişkide zorluk, iktidarsızlık, idrar yolunda bölgesel genişleme, kanama bölgesinde Peyroni hastalığı adı verilen sert şişlikler oluşabilir.

Penis kırılması erkeğin cinsel yaşamını önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir. Bunun olmaması için bazı tedbirler alabilirsiniz. Araştırmalar penis kırılmalarının daha çok cinsel ilişki sırasında penisin vajinadan kayıp çevre dokulara isabet etmesi ile meydana geldiğini gösteriyor. Penis ereksiyon halinde iken yatakta kırılma sıklığı tıp literatüründe yüzde 28-38 olarak bildirilmiş. Bunun için cinsel ilişki sırasında ani ve ters hareketlerden kaçınılması, penis sertleşme halindeyken kıvrılmaması gerekiyor. Cinsel ilişki sırasında kadının üstte olduğu pozisyonlarda ise kırılma riski daha artıyor.

2) Prezervatif yırtılabilir, içeride kalabilir

Kondom kullanımının en büyük avantajı, düzensiz cinsel yaşamı olan çiftler için en uygun korunma yöntemi olmasıdır. Gebelikten koruması dışında AIDS, Hepatit B ve C virüsü ile HPV (genital siğil) dahil tüm mikrobiyolojik etkenlerin cinsel ilişkide çiftin birinden diğerine bulaşmasını engeller. Fakat kondom kullanırken başınıza gelebilecek kazaları da göz önünde bulundurmalısınız.

Prezervatifin delinmesi

Uygun kullanımda çok ender görülür. Kondom yırtıldığında, gebelik riski ve cinsel yolla bulaşan hastalık etkenlerine maruz kalma riski kondom kullanmamış olanlardaki kadar yüksektir. Acil doğum kontrolü uygulanması ve gerekirse enfeksiyondan korunmak için tedavi görülmesi amacıyla doktora başvurulması önerilir.

Prezervatifin vajinada kalması

Bu durumda kadın ya da erkek dikkatli bir şekilde işaret ve orta parmaklarını vajinaya yavaşça sokup kondomu bulunduğu yerden çıkarmalıdır. Kondomun yırtılması esnasında ortaya çıkan riskler burada da geçerlidir.

Gebelik oluşması

Kondomun gebelikten korumada çok etkili bir yöntem olduğu söylenemez. Bu nedenle kondom kullanımıyla korunan çift, bir haftalık bir adet gecikmesinden itibaren ve/veya gebeliğe bağlı belirtiler oluştuğunda tanı amacıyla mutlaka en kısa zamanda gebelik testi yaptırmalı ya da en ideali, doktoruna başvurmalıdır.

3) Penis sıkışabilir!

Penis sıkışmasını "penisin döl yolu içinde kalması" olarak açıklayabiliriz. Levator ani kaslarının kasılması sonucu ortaya çıkar. Bu olay genellikle kuvvetli, sert birleşimlerden sonra görülür ve çoğu kez taraflar dış bir etki olmadan birbirlerinden ayrılamazlar. Bazen ancak narkozla, bazı hallerde ise kadının makatına bir ya da iki parmağın sokulması krampın çözülmesine yeter.

Uzman Görüşü

Sık karşılaşmıyoruz ama...

Cinsel birleşme sırasında sıkışma oldukça enderdir. Ben 32 yıllık tıp yaşamımda sadece bir kere bu tür vaka gördüm. Genellikle insanlar bu tür sorunları dile getirmekten utanıyorlar. Eğer çok kuvvetli bir sıkışma söz konusu ise, kadına yapılacak çok kısa bir narkoz çözülmeyi sağlayacaktır.

Ters hareketlerden kaçının

Prezervatif yırtılmasında ise şüpheli bir kişiyle birliktelik varsa, enfeksiyonlardan korunmak için yine doktora başvurmak en akılcı çözümdür. Kondom yırtılması genellikle daha sık görülür, diğer kazaların olma ihtimali ise düşüktür. Önemli olan, ilişki sırasında ters hareketlerden kaçınmaktır. 
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:35

İLGİLİ HABERLER