Sağlık
  • 23.3.2006 10:38

HER BEBEĞE 1 MİLYAR SÜT PARASI

Yılbaşından itibaren dünyaya gelen her bebek için ‘devlet baba’ sigortalı ailesine, 6 ay süreyle 177 YTL (177 milyon TL) süt parası yardımı yapacak

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tasarısının yasalaşması halinde, 01-01-2007’den itibaren dünyaya gelen bebeğe, 6 ay boyunca 177 YTL süt parası verilecek

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısının “İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde sağlanan haklar” başlıklı 16’ncı maddesi, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilmesini öngörüyor...

Ödenek, doğumdan sonraki altı ay süresince, her ay, asgarî ücretin üçte biri tutarında belirlenecek.

DOĞUM VE LOHUSALIK DÖNEMİ

Mevcut uygulamada sadece SSK’lı olanlara bir defaya mahsus olmak üzere 50 YTL süt parası veriliyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları için böyle bir ödeme yok. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre çalışanlara ise bir kerelik 105 YTL ödeme yapılıyor.

Tasarı ayrıca, sigortalı kadına, -doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyladoğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede çalışmadığı her gün için ücreti ödenmesini ve ücretli izin verilmesini öngörüyor.

İşsiz kalana da ödenecek

- Sigortalı (memur-işçi-esnaf vs.) kadınlara veya çalışmayan kadınların eşlerine doğumdan sonraki altı ay boyunca ayda 177 YTL. süt parası verilecek.

- Süt parası alabilmek için doğumdan önceki 15 ay içinde en az 90 gün çalışmış ve prim ödemiş olmak gerekiyor.

- Sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya karısı analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkek için, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde, en az üç ay prim ödenmiş olması yetecek.

- Sigortalı kadınlara da hamileliklerinde aylıkları ödenecek.

1 milyarlık emzirme ödeneği

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde, sigortalı erkeğe yaklaşık 1 milyar liralık “Emzirme ödeneği” verilmesini hükme bağlıyor.

(bugün)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:45

İLGİLİ HABERLER