Sağlık
  • 6.8.2008 01:32

İŞTE CİLT KANSERİNİN EN TEHLİKELİ TÜRÜ!..

Cilt kanserinin başlangıç safhasında tanımlanması ve erken tedavi iyileşme şansını yüzde 95 artırıyor.

Cilt kanseri türleri nelerdir?

SKUAMÖZ HÜCRE KANSERİ:

Derinin epidermis tabakasının orta bölümünden doğan habis bir tümördür. Bazal hücre kanserinden daha saldırgandır; lenf nodülleri ve iç organlar dahil olmak üzere, başka yerlere atlayabilir. Bu kanser en büyük sıklıkla devamlı olarak güneş ışığına maruz kalan yerlerde olur ve ana nedenin ultraviyole ışını olduğu düşünülmektedir. Genetik yatkınlığın payı olabilir. Açık tenli, mavi gözlü, sarı veya kızıl saçlılar en yatkın olanlardır. En fazla 50 yaşından sonra başlar.

Belirtileri; Yüzde, kulaklarda, el ve kollarda sert, kırmızı nodül veya düz (yassı) yaralar şeklindedir.

Tedavisi; Tümörün, çevresindeki deriyle birlikte cerrahi olarak çıkartılması ve bunun yanında radyoterapi gerekli olabilir. Erken tedavi edilirse iyileşme oranı yaklaşık yüzde 95'tir. İleride nüks etme olasılığını en aza indirmek için yüksek faktörlü güneş koruyucular önerilir.

HABİS MELANOM:

En öldürücü, fakat en az görülen cilt kanseridir. Tipik olarak cildin melanin üreten hücrelerinden doğar. Bu kanserlerin yüzde 70 kadarı normal ciltte oluşur, yüzde 30 kadarı ise daha önceden mevcut olan bir benin aniden değişiklik göstermesiyle oluşur (renk, büyüklük değişikliği, kaşıntı, ağrı, kanama ve şişme).

Belirtiler: Melanomun yüzeysel yayılması; gövde veya kol ve bacaklarda sınırı düzensiz lezyon ve kırmızı, beyaz, mavi veya mavi-siyah noktalar şeklindedir.

Tedavi: Habis melanomu erken safhada derhal tedavi etmek, vakaların yüzde 85'inde iyileşme sağlar. Tümörün cerrahi yoldan çevresindeki cilt bölümü ile birlikte çıkarılması ve aynı zamanda yakındaki lenf düğümlerinin de çıkartılması gerekebilir. Diğer tedaviler arasında kanser ilaçları ve 'aşı terapisi' olarak tanımlanan immünoterapi de bulunabilir.

BENLERE DiKKAT!

Cilt kanserleri arasında en tehlikelisi olan habis melanomun en büyük nedeninin güneş ışığı olduğu düşünülüyor. En dayanıklı olan koyu renk cilttir. Melanoma dönüşebilen bazı benler, aynı aile fertleri arasında görülebilir. Habis melanom vakaları son yirmi yılda iki kat artmıştır. Çeşitli formlarıyla, her yaşta görülür fakat erkeklerde ölüm oranı daha yüksektir. Melanomda erken teşhis hayat kurtarır! Nüksetme ihtimaline karşı düzenli kontroller, bu kanserin uzun dönemde takibinin gerekli bir parçasıdır.

DR. MAKBULE DÜNDAR

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:19

İLGİLİ HABERLER