Sağlık
  • 16.12.2006 10:31

İŞTE KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN DOĞAL BİTKİLER...

Keten tohumu yağı, ceviz, fındık, zeytin, soya ürünleri, kırmızı biber, sarımsak, soğan, havuç, enginar, brokoli, domates, maydanoz, limon, elma, greyfurt, portakal, limon ve tahılların, kalp-damar hastalıklarına yol açan kolesterolün düşürülmesinde faydalı olduğu bildirildi.


     Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, fazlası damar sertliği ve tıkanıklığına neden olan kolesterolün vücutta hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerinin üretiminde kullanıldığını söyledi.


     Kolesterolün büyük oranda vücutta üretildiğini, az bir kısmının ise dışarıdan besin yoluyla alındığını ifade eden Çopur, kalıtım, gıdalar, şişmanlık ve stresin kanda kolesterol düzeyini etkileyen faktörler olduğunu anımsattı.


     Diyette posalı besinlere bol miktarda yer verilmesi, meyve-sebzenin daha çok tüketilmesi ve kızartmalardan uzak durulmasının önemine işaret eden Çopur, yulaf, arpa ve pirinç kabuğunda bulunan posanın, karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek, kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğunun kanıtlandığını vurguladı.


     Çopur, posanın, aynı zamanda kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için daha çok tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Mümkünse meyveler kabuğuyla birlikte tüketilmeli, meyve suları yerine meyvenin kendisi yenmelidir'' dedi.


     Çeşitli araştırmalarda sarımsağın, ''İyi kolesterol'' olarak bilinen HDL'nin seviyesini yükselttiği, buna karşın LDL kolesterol ve trigliseridlerin seviyesini düşürdüğünün kanıtlandığını dile getiren Çopur, şöyle konuştu:


     ''Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, kalp sağlığı ve kolesterolü düşürmek açısından değerli yağ asitlerine sahip olduğundan beslenmede yer almalıdır. Ancak, yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle fazla miktarlarda tüketilmesi, kan kolesterol oranını yükseltebilir. Günlük 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz yeterlidir.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:29

İLGİLİ HABERLER