Sağlık
  • 10.12.2007 08:10

İŞTE SUYUN ZAYIFLAMAYA ETKİSİ!..

Suyun zayıflama üzerine olan etkisi göz ardı edilemeyecek kadar fazladır Midede yarattığı hacimden dolayı kısıtlama yaparak kilo almayı önler.


VÜCUDUN SU DENGESİ ÖNEMLİ
Kanın yüzde 92'si, kemiklerin yüzde 22'si, beynin ve kasların yüzde 75'i sudur. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla 1500, deri yoluyla 500, dışkı ve solunum ile 300'er ml (toplamda yaklaşık 2.5 lt) su kaybedilmektedir. Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından, kaybolan suyun alınması zorunludur.

YAŞLANMAYA KARŞI ETKİLİDİR
İdeal vücut su oranları; metabolizmayı tetikler, hücrelerin kendisini yenilemesini sağlar, yaşlanmaya karşı etkilidir. Kanın akışkanlığını sağlar, böylelikle kalp ve damarların yükünü azaltır. Suyun, gerek midede yarattığı hacimden dolayı alınan besinlerde kısıtlama yapması, gerekse metabolizmayı çalıştırıp günlük harcanan enerjiyi arttırması ve sindirime olan katkısı unutulmamalıdır.

Yemekten 15 dakika önce içilmeli

Su dışındaki pek çok sıvı hayatımızda ciddi ölçüde yer almaktadır. Çalışma hayatının vazgeçilmez ikramları olan çay, kahve, nescafe, meyve suları, bitki ve meyve çayları gibi içeceklerden bazılarının diüretik etkisi olduğundan, vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamayacağı ve hatta vücuttan sıvı atımını arttıracağı için suyu, su olarak içmek gerekir. Öğünlerden 30 veya 15 dakika önce alınan suyun, metabolizmayı hızlandırma üzerine ve midede hacim oluşturarak öğünde fazla besin alımı engellemek adına göz ardı edilemeyecek faydaları vardır.

Faydaları

* Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını sağlar.

* Ağız, göz ve burun gibi vücut dokularını nemlendirir.

* Vücuttaki kan, gastrik sıvı, tükürük, amniyotik sıvı (gebelikte) ve idrar gibi vücut sıvılarının büyük bir kısmı sudur.

* Dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine katkıda bulunur.

* Cilt sağlığında, bağışıklık sisteminde, vücut ısısının denetiminde, ödemin atımında çok büyük bir rolü vardır.

* Tükürük ve mide salgısında besinlerin sindirilmesinde görev alır.

* Kilo alıp-vermeden dolayı oluşan sarkmaları, sporla birlikte önler.

* Vücudun ihtiyaç duyduğu iz minerallerin çoğunu sağlar. * Soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve mesane kanseri riskini düşürür.

* Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanında, midede hacim oluşturarak, tokluk hissi vermede önemli rol oynar.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER