Sağlık
  • 4.1.2019 00:05

Kanser teşhisinde müthiş cihaz

İngiltere'de kanseri erken tespit edebilen nefes testi deneniyor

İngiltere kanser teşhisinde nefes testi denemelerine başladı. 'Nefes Biyopsisi' adı verilen cihazla nefesteki moleküllerde kanser belirtilerinin tespit edilmesi hedefleniyor.

Bilim insanları bu yolla kanser teşhisinin daha erken, daha basit ve daha ucuz olmasını umuyor.

Ä°ngiltere'de kanseri erken tespit edebilen nefes testi deneniyor

BBC Türkçe'nin haberine göre; Cambridge'deki Addenbrooke Hastanesi'nde 2 yıl sürecek olan deneme, kanser hastalarının yanı sıra sağlıklı insanların da dahil olduğu 1500 kişi üzerinde yapılacak.

Tedavi kapsamı genişleyecek

Başlangıçta yemek borusu ve mide kanseri şüphesi olan hastalarda yapılacak denemeler; daha sonra prostat, böbrek, karaciğer, pankreas ve idrar kesesi kanserlerini de kapsayacak şekilde genişletilecek.

Denemeler, İngiltere'nin Kanser Araştırmaları Vakfı (Cancer Research UK) ile cihazı geliştiren İngiliz şirketi Owlstone Medical'ın ortak çalışması olarak yapılıyor.

Cihaza 10 dakika üfleniyor

Deneklerin nefes cihazına 10 dakika üflemesi ile elde edilen ve uçucu organik bileşikler (UOB) olarak adlandırılan moleküller incelenmek üzere laboratuvara gönderilecek. Denemelerde doğru ve güvenilir sonuçlar alınması halinde, bu cihazlar muayenehanelerde yaygın kullanıma açılabilir.

Güncellenme Tarihi : 6.1.2019 00:31

İLGİLİ HABERLER