Sağlık
  • 27.2.2017 22:56

Karnından 10 kilogram kitle çıkartıldı

Konya’da yaşayan bir kadının karnındaki 10 kilogram kitle, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla çıkarıldı.

Konya'da yaşayan ismi açıklanmayan bir kadının 10 yıl boyunca karnında her geçen gün büyüyen ve 10 kilograma ulaşan kitle, NEÜ Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Balcı ve ekibinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonla çıkarıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren NEÜ Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Balcı, hastanın kendilerine nefes darlığı ve sık idrar çıkma şikayetiyle başvurduğunu belirterek, "Hastadan 10 yıldır karnında giderek büyüyen kitle olduğu ve son 1 yıldır bu şikayetlerinin giderek arttığını öğrendik.

Yaptığımız ilk muayenede hastanın karnının görünüşü 9 aylık gebe görünümündeydi ve elle muayenede çok sert bir kitle mevcuttu. Ultrasonografide karında dev boyutlarda, yaklaşık 40 santimetrelik, ultrason ekranına sığmayacak kadar büyük kitle saptadık.

MR görüntüleme de bizi doğruladı ve rahimden kaynaklı yaklaşık 40 santimetrelik kitle ve yanında daha küçük boyutlarda myom olması muhtemel kitleler şeklinde raporlandı. Biz de gerekli ameliyat hazırlıklarını tamamladıktan sonra operasyona aldık” dedi.

Prof. Dr. Balcı, hastanın karnının açıldığında rahimden kaynaklı yaklaşık 40 santimetre boyuta ulaşan birden fazla kitle olduğunu gördüklerini ve kitleleri rahimle birlikte çıkarttıkların da 10 kilogram geldiğini belirtti.

Hastanın da 60 kilodan 50 kiloya düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Balcı, hastanın ameliyattan hemen sonraki gün nefes darlığı başta olmak üzere şikayetlerinin düzeldiğini söyledi. Prof. Dr. Balcı ayrıca kadının ameliyatın ardından ‘kuş gibi hafifledim’ dediğini sözlerine ekledi.

“Hayli zor bir ameliyat başarıyla tamamlandı”

Bu tip ameliyatların zor ameliyatlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Balcı, “Çünkü kitlenin bağırsaklar, idrar yolları, mesane ve büyük damarlar gibi organlarla komşu olması nedeniyle bunlara yapışıklığı veya bunlarda anatomik olarak yer değişikliği yapması sık karşılaştığımız durumlardır.

Ayrıca kanama riski de oldukça fazladır. Nitekim bu hastamızda özellikle anatomik yer değişikleri ile karşılaşmamıza rağmen sorun olmadan ameliyatı tamamladık” şeklinde konuştu.

"Hastanın karnına 3 delik açtık"

Prof. Dr. Osman Balcı, rahim alma ameliyatlarını laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştirdiklerini söyledi. Hastanın karnında 3 tane delik açtıklarını da ifade eden Prof. Dr. Balcı, “Laparoskopik ameliyatta hastanın karnında biri 1 santimetre diğerleri 0.5 santimetre olan 3 tane delik açıldı. Özel kamera ve aletlerle bu deliklerden ameliyat yapıldı.

Açık ameliyatlara göre hastanın karnında ameliyat kesisinin ve izinin çok az olması, karın içinde daha az yapışıklık olması, çok daha az ağrısının olması, kısa sürede ayağa kalkması, daha kısa sürede hastaneden taburcu olması, daha kısa sürede işine ve normal hayatına geri dönebilmesi gibi üstünlükleri vardır.

Ancak bu hastada rahim ileri derecede büyük olduğu için laparoskopi mümkün değildi. Rahmin karın içerisinde yeterli çalışma alanı bırakmayacak kadar büyük olduğu durumlarda ve ciddi karın içi yapışıklıklar olduğu durumlarda laparoskopik yöntem genellikle tercih edilmez” diye konuştu.

Son olarak zor bir ameliyat sonrası gösterdikleri çalışma için ekibine teşekkür eden Prof. Dr. Osman Balcı, böylesi ameliyatların her işte olduğu gibi iyi bir ekip çalışması gerektirdiğini de söyledi.

Güncellenme Tarihi : 27.2.2017 22:58

İLGİLİ HABERLER