Sağlık
  • 24.7.2016 01:02

Karpuz çekirdeği adeta şifa kaynağıymış

Diyetisyen Dilara Süngü Bulut, hayatımızın her döneminde önemli olan beslenme konusunda yaz döneminde dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Artan hava sıcaklığının vücutta su ile birlikte potasyum ve sodyum gibi mineral kayıplarına sebebiyet verdiğini belirten Bulut, "Vücutta fazla su kaybı gerçekleştiğinde bulantı, baş dönmesi, halsizlik, bayılma hissi gibi sağlık problemleri oluşabilmektedir.

Bu kayıpları yerine koyabilmek için, kadınların ortalama 10-12 bardak, erkeklerin ise 12-14 bardak su içmeleri lazım.

Su içmekte zorlananlar için birkaç teknikten söz edilebilir. Bunlardan ilki uyku dışında kalan süreyi 4 veya 5 zaman dilimine ayırarak su içmektir.

Mesela günde 8 saat uyuyan bir kadın için günlük hayat saati 16 saattir.

Tüketilmesi istenilen 2 litre su 4 tane 0,5 litreye eşit olduğundan, 16 saati 4'e bölerek her 4 saatte 0,5 litre su hedef verilebilir.

Bu sayede gece yattığınızda 2 litre suyu tüketmiş olacaksınız. İkincisi ise suya nane, limon, tarçın, elma, salatalık, zencefil gibi hoşunuza giden ilavelerin yapılmasıdır.

Böylelikle aroma katılmış suyu tüketmek daha kolay hale gelecektir" dedi.

SADECE MEYVE TÜKETMEK YETMEZ

Yazın özellikle sıcak günlerde öğünlerin meyve ile geçiştirildiğinin yaygın olduğunu söyleyen Bulut, meyvenin ana yemek yerine tüketileceği durumlarda yanına mutlaka protein ilave edilmesi gerektiğini belirterek şu tavsiyede bulundu:

"Karpuz-peynir, şeftali-yoğurt, incir-süt ikililerinin haftada birkaç gün öğün yerine tercih edebilirsiniz. Tatilde ince görünmek için şok diyetlerin kurbanı olmayın.

Kısa zamanda çok kilo verdiren diyetlerin kas ve su kaybına sebep olan aldatıcı programlar var.

Zayıflatıcı diyet programları kişinin yaşına, kilosuna, hareket durumuna, günlük yaşantısına göre planlanmalıdır. İnternetteki, gazetedeki zayıflatıcı programlara itibar edilmemelidir" diye konuştu.

KARPUZ TOKLUK HİSSİ VERİYOR

Diyetisyen Bulut, karpuzun hem likopen, hem de vitamin, mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesi olduğunu söyledi.

Karpuzun ihtiva ettiği yüksek potasyum ile kalp fonksiyonlarını düzenleyici etkisi olduğunu belirten Bulut şöyle devam etti:

"Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini arttırırken, yüksek su içeriğiyle kişide tokluk hissi sağlaması ve düşük enerji içermesi (100 gramında 26 kalori) ile diyet yapanların favori meyvesidir.

Ancak bu özellikleri göz önüne alınarak karpuzun sınırsız tüketilmesi kişinin toplam enerji alımını arttırarak kilo almasına sebep olabilir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.7.2016 01:29

İLGİLİ HABERLER