Sağlık
  • 31.5.2016 16:48

Kırmızı muz mutluluk veriyor

Red Dacca ismi ile anılan kırmızı muz Güney Amerika ve Asya'da yetiştirilen ve severek tüketilen türler arasında. Normal olarak yetiştirilen sarı olarak tüketilen muzdan daha küçük olup kabuğu koyu kırmızı veya mor renklidir.

Kırmızı muz yetiştiriciliği ve tüketimi Orta Amerika 'da çok yaygın ve favori durumdadır.

 Hafif ahududu aroması ile sarı muz aroması arasında ve pembe kremsi bir yapıdadır. Tat olarak normal sarı muz olarak tüketilen muza yakındır.

 Ülkemizde geniş bir yetiştirme alanına sahip olmayıp deneme ve hobi şeklinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

 Kırmızı muzun olgunluğu derin mor rengin koyuluğuna bağlı olup, renk açıksa olgun değildir. Arjantin'de yürütülen bir araştırmada gönüllü kadınlar güne kahvaltıda bir adet muz yiyerek başladı.

 Olgunlaştırma diğer sarı olarak tüketilen muz çeşitlerinde olduğu gibi yapılmaktadır. 3 aylık süre içinde tüm katılımcılar istisnasız kilo verdi. Muz kahvaltısının sindirimi kolaylaştırdığı ve kadınların vücudunu stresten koruduğu da belirtildi.

 Cips, marmelat, çikolata, bisküvi, puding vs. şekillerinde gıda işleme tesislerinde işlenmek suretiyle tüketiciyle buluşturulmaktadır. Özellikle muz unu olarak tüketimi daha rağbet görmektedir.

 Kırmızı muz çeşitleri özel Pazar ve hipermarketlerde ilgilisine hitap edecek şekilde pazarlanmaktadır.

 Diğer sarı muz çeşitlerinin değerlendirildiği gibi değerlendirilerek tüketime sunulmaktadır. Hem doğal antidepresan hem de zayıflatıyor.

 Muz meyvesi içinde bulunan vitaminler, mineraller ve potasyum bakımından sarı olarak tüketilenlerden farkı yoktur.

 Potasyum ve demir içerir. Kırmızı muzda hafif bir çilek/mango tadı vardır. Muzun içerisinde bulunan besin maddeleri "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotoninin üretimini artırıyor ve kişiye sakinlik hissi veriyor.

İçerdiği B6 vitaminin eksikliğinde ise yorgunluk, şuur bulanıklığı, sinirlilik, uykusuzluk, kansızlık ve cilt dokusunun bozulması gibi durumlar oluşuyor.

Güney Amerika, Doğru Afrika, Arap Emirlikleri ve Asya'da yetiştirilen bu muz çeşidi meyve olarak yenildiği gibi meyve salataları ve tatlı yapımında kullanılır. Bildiğimiz sarı muzlara göre daha yumuşaktır.

 Kırmızısı da mı varmış dedirten bu muzun şeker oranı daha düşük olduğundan şeker hastaları ve diyettekiler için daha ideal bir tropik meyvedir.

 Muzun rengi ne kadar kırmızıysa/bordoysa; C vitamini ve beta karoten açısından o kadar zengindir. Son derece besleyici bir meyve olan muz, birçok hastalığın tedavisinde faydalı oluyor. Erkeğe enerji verir ve cinsel gücünü artırır.

 

Güncellenme Tarihi : 31.5.2016 17:00

İLGİLİ HABERLER