Sağlık
  • 6.11.2017 07:10

Kısırlık ve Tedavi Yöntemleri

Bir yıllık bir süreçte korunmadan girilen düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerde görülen kısırlık toplumumuzda görülme sıklığı, %15 dolaylarında görülmektedir. Teşhisi konan kısırlık sorununun üç’te biri kadından üç’te biri erkekten üç’te biri ise; her ikisinde de olmak üzere görülmektedir.

35 yaşını geçmiş bir kadında; adet düzensizliği, daha evvel tıbbı müdahale sonucu geçirdiği karın operasyonu ile ışın tedavisi uygulanmış ise kısırlık çocuk sahibi olabilmek için evlilik süresinin bir yılını doldurmadan uzmana gözükmesi gerekmektedir.

Tedavi yöntemleri hastanın konforu düşünülerek gelişmekte olup yöntemin uygulanacağı inreftilitenin nedeni, kaç yıldır gebe kalınamadığı, kadının yaşı ve yumurtalık zenginliği ve daha öncesinde denenmiş yöntemlere göre yol izlemektedir. Sperm sayı ve düzeyinde orta derecede düşüklük olan ve birkaç yıldır deneyen, gebelik sonucuna ulaşamayan cerrahi olarak gebe kalması mümkün genç bir çifte aşılama metodu, yumurtlatma yöntemi uygunken, sperm problemi olmasına rağmen kısırlık süresi 3 yıldan uzun olan bir çifte ise aşılama metodu son derece düşük olumlu sonuçlar vermektedir. Bu çifte mikroinjeksiyon yöntemi uygulanması uygundur.40’lı yaşlara ulaşmış kadınlarda ise tedavi yöntemi seçilirken geçen zaman dikkate alınmalı en yüksek olasılığı veren tedavi şekli uygulanmalıdır. Aşılama yöntemi dışında tüp bebek uygulaması kanalları kapalı kadınlarda, erkekte ciddi sperm sayı düşüklüğünde uygulanırken aynı zamanda infertilite sebebinde kullanılır hale gelmiştir

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Normal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftler için özellikle tüp bebek yöntemi son dönemlerin en popüler tedavi yöntemlerinden birisidir. İlgili tıbbi yardım ile birlikte kişilerin sağlık konusundaki tüm incelemeleri yapılarak, normal yollarla çocuk sahibi olamamalarının nedeni bulunmaktadır ve aynı zamanda tüm tedavi bu neden üzerine yoğunlaşarak sorununun ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

Kişiler bu aşamaların ardından özellikle kendilerine sunulacak özel bir program ile birlikte çocuk sahibi olma şansına erişmektedir. Merkezlerde çok farklı yöntemler uygulanabildiği gibi her merkezin kendi öncelikleri ve tercih ettiği bir tedavi yöntemi vardır. Bu durum merkezlerin birbirinden ayrılmasını sağladığından dolayı kişilerin hangi merkezi tercih edeceğini de daha önemli hale getirmiştir. Öyle ki uzun yıllardan beri çocuk sahibi olmayı isteyen ve bu konuda mücadele eden çiftler, beklentileri yüksek olduğundan dolayı sorun yaşayabilmektedir. Fakat tercih edilen merkezin iyi olması ve bu alanda deneyim sahibi olarak hizmet vermesi mevcut süreci çok daha kolay hale getirmektedir. Bu açıdan sizler de benzer bir tedavi için mutlaka bu tip endişeleri taşımalısınız.

Tüp bebek tedavisi sonrasında özellikle olumsuz bir sonucun alınması kişiler için mevcut durumu zorlaştırır. Aynı zamanda kişilerin psikolojik açıdan etkilenmesi ve olumsuz bir şekilde tedaviden ayrılması da yine görülebilen durumlar arasındadır. Bu nedenle kişilerin ilk günden itibaren doğru seçimler yaparak mevcut süreci sürdürmesi gerekecektir.

Ankara tüp bebek merkezi için yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Güncellenme Tarihi : 6.11.2017 07:20

İLGİLİ HABERLER