Sağlık
  • 10.10.2018 10:00

Kriz sağlığı vurdu!.. Ameliyatlar kısın

Bazı hastanelerde ‘ameliyatları kısın, malzemeler çok pahalı’ talimatları duyulmaya başlandı. Döviz kurları yükselince sağlıkta dışa bağımlılık ve özelleştirmenin bir faturası daha çıkageldi.

Ordu Devlet Hastanesi’nin geçen haftaki iç yazışmadan sonra bu hafta da Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği’nin iç yazışması sosyal medya kullanıcıları arasında yayıldı. İddia çarpıcıydı: Ameliyat yapmayın talimatı söz konusuydu! Her iki talimatın içeriği de benzerdi. Sözün özü, “Döviz çok yükseldi, hasta başı alınan malzemelerde fiyatlar fırladı. Hayati olmayan ameliyatları yapmayın” deniyordu.

HAYATİ ÖNEME HAİZ BELGESİ

Gazi Üniversitesi’nde, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı’na gönderilen “Malzeme Alımları” konulu talimat, Başhekim Prof. Dr. Ahmet Demircan imzasıyla 5 Ekim’de dağıtıma sokulmuştu. Cerrahi bölümlerden, ameliyat öncesi ‘Hayati Öneme Haiz’ belgesi isteniyordu. Çocuk cerrahisinden göğüs cerrahisine, beyin ve sinir cerrahisinden genel cerrahiye kadar temel bölümler listede vardı. Talimatta, şu ifadeler yer alıyordu: “... malzemelerin satınalma sürecinin hızlandırılması amacıyla yapılacak ameliyat/işlemin zorunluluğu ve hayati önem arz edip etmediğine ilişkin gerekçeli raporun satınalma istemlerinin altına eklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alınacak olup, diğer elektif ameliyat, işlem vb. için kullanılacak olan malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir.”

Hekimler, tanı amaçlı ameliyatların, göz ve plastik cerrahi müdahalelerin askıya alınmasından dolayı endişelerini dile getirirken ameliyatların çoğunun özel hastanelere kaydığına dikkat çektiler.

FİYATLARA ERİŞEMİYORUZ

Ordu Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Ordu Devlet Hastanesi’nde de geçen ay sonunda ortaya çıkan iç yazışmadaki talimata göre, kalp kapakları, kalp pilleri ve bu vakalarda kullanılan sarf malzemelere kısıtlama getirildi.

Talimatta, döviz kurlarının artışı sebebiyle Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve Merkezi Kaynak Yönetim Sistemi’nde (MKYS) yer alan alım fiyatlarının çok üzerinde olduğu belirlenmiştir” denildi.

‘KURUM ZARARINI DÜŞÜNÜYORUZ’

Başhekim Vekili Dr. Tuğçe Mutlu imzalı talimatta “Bu bağlamda mevcut fiyatlar üzerinden yapılacak olan alımların kurum zararına neden olacağı düşünüldüğünden bundan sonra yapılacak olan (aciliyet arz eden vakalar hariç) vakaların buna göre planlanması hususunda gereğini rica ederim” ibaresi yer aldı. Haber, yerel basında “Ameliyat yapmayın talimatı” başlığıyla yer alınca, Başhekim Vekili Uzm. Dr. Tuğçe Mutlu, bir basın açıklamasıyla şu bilgiyi verdi: “... hasta başı malzeme temini hususunda malzeme temin edilen firmaların, SUT fiyatlarının çok üzerinde yüksek fiyat vermelerinin önüne geçmek ve idare olarak kamu zararı oluşmasını önlemek amacıyla bir planlama yapılması gerekliliği bildirilmiştir... Ameliyat yapmayın diye bir talimat verilmediği aşikar olup, acil vakalarda bekletilmeksizin hızlıca müdahale edilmesi gerektiği hususu açıkça belirtilmiştir.”

Güncellenme Tarihi : 10.10.2018 09:17

İLGİLİ HABERLER