Sağlık
  • 2.12.2017 01:06

Midesinden 7 kilo metal çıktı

Hindistan'da 35 yaşındaki bir adam şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye koştu. Doktorlar gıda zehirlenmesinden olduğunu düşünse de rahatsızlığın gerçek kaynağı sonradan ortaya çıktı. Hastanın karnında 7 kilogram metal oturuyordu.

Şiddetli karın ağrısı şikayetiyle Hindistan'da bir hastaneye giden 35 yaşındaki taksi şoförü Maksud Khan’ın midesinden 7 kilogram metal çıktı.

Doktorlar toplamda, 263 madeni parayı, 100 çiviyi ve onlarca tıraş bıçağını hastanın karnında çıkardı. Khan, müşterilerin kendisine verdiği madeni paraları yutuyor. Bunun henüz teyit edilmemiş olmasına rağmen, Khan'ın "Pica" adı verilen bir tür yeme bozukluğuna sahip olduğunda şüpheleniliyor.

Bu tarz yeme bozuklukları, insanları besleyici değeri ve gıda olmayan şeylere yöneltiyor. Duvar boyasını söküp yemek, toprak yemek gibi farklı durumlarla ortaya çıkabiliyor. Bozukluk, çocuklarda, hamile kadınlarda ve zihinsel engelliliği olanlarda görülüyor. Araştırmacılar ayrıca pika ve demir eksikliği arasında bir bağ bulduğunu ifade ediyor.

Han'ın madeni para veya çivi yeme arzusunu tarif etmek için henüz bir kelime yok. Fakat metal yeme konusunda hastaneye yatırılan ilk kişi değil. Mösyö Mangetout, büyük miktarda metal, cam ve kauçuk tüketen Fransız bir sanatçıydı. Ömrü boyunca 18 bisiklet, 15 süpermarket arabası, 7 televizyon ve Cessna hafif uçak olmak üzere 9 ton metal taşıdığı düşünülüyor.

Elbette, yemesi için tasarlanmamış eşyaları almakla birlikte gelen devasa sağlıkriski var. Bu durum, kabızlık, sindirim sistemindeki tıkanmalar, diş hasarı ve bazı durumlarda zehirlenmeye neden olabiliyor. Sert ve sivri nesneler (tırnaklar ve traş makinesi gibi) iç organlarda yırtılmaya neden olabilir.

İlginç olan şey son zamanlarda, bu yeme bozukluğu oranlarının artmış olması. 1999 ile 2009 yılları arasında Pica ile ilgili hastaneye yatışlar yüzde 93 arttı. Ancak, Pica olarak sınıflandırılan şey, sosyal ve kültürel normlara bağlı olarak değişiyor.

Güncellenme Tarihi : 2.12.2017 03:03

İLGİLİ HABERLER