Sağlık
  • 26.9.2016 00:16

MS'e karşı kapari

İspanya, milli bitki ilan ettiği Kapari’den yıllık 20 milyar dolar gelir elde ederken, Türkiye’de birçok bölgede bulunan Kapari bitkisinden yıllık 12 milyon dolar gelir elde edilebiliyor. Doğal viagra olarak da adlandırılan Kapari bitkisinin çiçeği, yaprağı, taze dalı ve meyvesi ekonomik olarak değerlendirilirken, Almanlar Kapari’nin 472 çeşit turşunu yapıyor. MS hastalığında kullanılan Kapari, ilaç, kozmetik ve boya sanayinde de en önemli bitkilerden birisi.

Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği Kapari bitkisi, Muğla’nın sahil kenarlarında doğal ortamda yetişiyor. Ticari olarak henüz değerlendirilmeyen Kapari, dikenli olması nedeniyle bazı çiftçiler tarafından zararlı bitki olarak bilinmesi nedeniyle arazilerinden sökülüyor.

MS HASTALIĞI TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Bitki, MS hastalarının tedavisinde de önemli bir yere sahip. Muğla’da henüz bu özellikleri ile tanınmayan bitkinin ekonomik olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, bitkinin özelliklerinin saymakla bitmediğini açıkladı.
Kapari bitkisinin meyvelerinin tomurcuk halinde iken değerlendirildiğini belirten Yanmadık, bitkinin tomurcukları, meyvesi ve yaprağından turşu yapıldığını belirterek, “Kapari bitkisi yenilenebilir hücrelerin yenilenmesinde faydalı bir bitkidir. MS hastalarının tedavisinde kullanılır ve yüksek oranda afrodizyak etkisi vardır. İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Almanya’da 470 çeşit yemeğinin yapıldığı biliniyor. Bu bitki İspanya’da milli bitki ilan edilmiştir ve devlet koruması altındadır. Kapari ihracatı olan bir bitkidir. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 12 milyon dolar ihracatı yapılmaktadır. İspanya’da ise 20 milyar dolar ihracatı olduğu biliniyor. Bu bitkiyi halkımız yeterince tanımıyor. Çok değerli bir bitki olmasına rağmen vatandaşımız bu bitkinin farkında değil” dedi.

EROZYONU ÖNLÜYOR

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Orman Dışı Ürünler Şube Müdürü Yanmadık, Kapari bitkisinin önemli özelliklerinden birisinin de erozyon önleyici olması oludğunu açıkladı. Kapari bitkisinin köklerinin 70-100 metre derinliğe kadar indiğini açıklayan Yanmadık, bitkinin yangınlara da dayanıklı ve özellikle yamaçlarda derin kök salması nedeniyle erozyonu önlediğini açıkladı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Kapari bitkisinin bundan 400 yıl önce Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adının geçtiğini belirterek, “Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Çorum Osmancık ilçesini anlatırken, burada kumlu topraklarda Kapari’nin Gebre olarak adlandırdığı ve halkın turşu yaptığını anlatmaktadır” dedi.

KAPARİNİN FAYDALARI

MS hastalığı, kabızlık giderici, idrar söktürücü, cinsel gücü artırıcı, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, Gut hastalığı, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici ve sancıları, diş ağrıları, taraciğer fonksiyonların düzenleyici.

Asıl adı kapari olan, ama halk arasında gebere otu olarak bilinen bu bitki, son derec şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde yetişen kapari bitkisi, Ülkemizde bol miktarda yetişmekte. Bizler kapari bitkisinin kıymetini bilmiyoruz ama, tüm avrupa ülkerinde çok kıymetli bir bitki. Kendiliğinden teklifsizce pek çok yerde çıkan bu bitkiden insanlar o kadar bıkışlar ki, gebere diye atmışlar,adı gebere otu kalmış. Bakın gebere otunun yani, kaparinin faydaları nelermiş.

* Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır.
*Sindirim sistemini düzenler
*Kabızlık gidericidir.
*İdrar söktürücüdür.
*Balgam söktürücüdür.
*Solucan ve parazit düşürücüdür.
*Ağrı kesicidir.
*Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir.
*Felçten korur.
*İskorbit hastalığında kullanılır.
*Kan bozukluklarına faydalıdır.
*Gut hastalığına iyi gelir.
*Antitümör etkilidir.
*Hemoroid hastalarına fayda sağlar.
*Dalak büyümesinde faydalıdır.
*Kalça rahatsızlıklarında kullanılır.
*Adet düzenleyicidir.
*Diş ağrılarını keser.
*Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir.
*Mide ülserini iyi eder.
*Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır.
*Cinsel gücü arttırıcıdır.
ÖNEMLİ NOT : Gebere otunun zararları da olabilir. Kapari bitkisi oldukça faydalıdır. Ama bir o kadar da zehirli bitkidir. O yüzden ya işlenmiş olanını, ya da tablet halinde satılanları almak gerekir. Reçel ve turşu olarak satılan bu bitkinin turşusu çok faydalı değildir. Eğer alınacaksa,reçeli tercih edilmelidir.

Güncellenme Tarihi : 25.9.2016 22:56

İLGİLİ HABERLER