Sağlık
  • 20.10.2018 16:16

Oturmak, ayakta durmak, ve yürümek Hafızanızı nasıl etkiler?

Önceki araştırmalar, egzersizin beyinde faydalı olduğunu ve depresyonun tedavi edilmesine ve bilişsel gerilemenin önlenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. 
Öyleyse, beyin için duruş ve hareketin önemi nedir? Yeni bir çalışma araştırıyor.

Pek çok çalışma, bilişsel işlevi korumak söz konusu olduğunda bazı egzersiz düzeylerinin faydalı olduğunu ve hareketsiz bir yaşam tarzını yönlendirmenin kişinin beynini olumsuz etkileyeceğini iddia etmiştir.

Örneğin, Tıbbi Haberler üzerine bu yıl başlanan bir çalışma, bu yılın başlarında aerobik egzersizin beyin sağlığını korumaya, demansgibi nörodejeneratif hastalıkları korumaya yardımcı olduğunu gösterdi .

Geçen yıldan yapılan araştırmalar, her gün 4.000 adım atmanın yaşlı yetişkinlerde bilişsel işlevi artırabileceğini öne sürdü .

Yakın zamanda yapılan bir başka çalışma da bu bulguları ters perspektiften destekleyerek, çok fazla oturmanın , anı ve dilin işlenmesinde önemli bir rol oynayan beynin bir alanı olan temporal loba zarar verdiğini açıkladı .

Şimdi, Ludwig ‐ Maximilians ‐ Almanya Münih Üniversitesi - - Gordon Dodwell, Hermann J. Müller ve Thomas Töllner'den üç araştırmacı, aerobik egzersizin beyni koruduğuna dair yeni kanıtlar buldular.

Dahası, yeni çalışmalarında, oturma, ayakta durma ve yürüme her birinin görsel çalışma belleğini nasıl etkilediğini gösterir; bu, beynin görsel bir bilgiyi, kendiliğinden bir görevde kullanılmak üzere kendiliğinden depolayabilme yeteneğidir.

Çalışmanın bulguları İngiliz Psikoloji Dergisi'nde çevrimiçi olarak yer alıyor .

Etkin etkinlik ve etkinlik yok

Akut aerobik egzersizin bilişsel performansı hem egzersiz sonrasında hem de sonrasında [egzersiz sırasında ve sonrasında] etkilediği bulunmuştur.

Yazarlar, "Ancak, akut egzersiz sırasında yürütme performansı üzerindeki etki daha az açık olup, bazı hesaplar, etkilerin yönü ile ilgili çelişkili teori ve kanıtlar sağlamaktadır". Dedi.

Bu nedenle, elektroensefalografiyi (EEG) kullanmaya karar verdiler. Bu, elektroensefalografiyi (elektroensefalografi) kullanmaya karar verdi. Bu teknik, insanların bireyin beyin aktivitesini elektriksel dürtüleri kaydederek izlemesine olanak tanıyan bir tekniktir - insanların pasif bir pozisyonda veya fiziksel olarak aktifken görsel bellek görevlerinde nasıl performans göstereceklerini görmek için.

Ekip, farklı durumlarda bellek görevini yerine getirirken EEG testini üstlenen 24 katılımcıyı işe aldı: sabit bir bisiklete otururken, pedal çevirirken, bir koşu bandında dururken ve bir koşu bandında yürürken.

Lider yazar Thomas Töllner ve meslektaşları, katılımcıların görsel çalışma belleğinin, bisiklete binerken veya yürürken, oturmaktan ya da oturmak yerine, en iyi şekilde çalıştıklarını buldu.

Dahası, duruşa gelince, araştırmacılar, ayakta durmanın, katılımcıların görevlerini yerine getirirken hataların en aza indirilmesine yardımcı olduğunu gözlemledi.

“Davranışsal sonuçlarımız hem akut aerobik egzersizin hem de dik duruşun pasif ve oturmuş durumlara kıyasla toplam işlem hızını hızlandırdığını ve dik duruşun ek olarak hata oranlarını düşürmeye hizmet ettiğini gösteriyor” diyor yazarlar makalelerinde.

Beyninde ne olur?

EEG ölçümlerinin yanı sıra, katılımcıların görsel çalışma belleği görevleri üzerindeki performansına dayanarak, araştırmacılar orta derecede aerobik egzersiz sırasında güçlenebilecek beyin alanlarının frontoparietal ağ (beynin "dikkat merkezi") ve dorsolateral prefrontal korteks (çalışma belleği ve seçici dikkat anahtarı) olduğunu belirledi.

Kısacası, beynin yürütücü işlev ağları, aerobik egzersizi sırasında değil, sonrasında da yarar sağlar.

Bu, takımın sınırlı enerji kaynakları nedeniyle "prefrontal korteksin üst düzey işlevlerini devre dışı bıraktığını" öne süren mevcut modellerle çelişmektedir .

Töllner, "Modern toplumun giderek daha yerleşik olmasına rağmen, beynimiz aktifken beyinlerimiz yine de en iyi performansı gösterebilir." Diyerek son noktayı koydu.

Güncellenme Tarihi : 23.10.2018 10:50

İLGİLİ HABERLER