Sağlık
  • 28.9.2016 00:54

Sarımsak çayının faydaları nelerdir?

Sarımsak çayının faydaları nelerdir?

Soğanı nda ait olduğu zambak ya da alium ailesinden gelen ve vazgeçilmez özelliklere sahip olan sarımsak, özellikle Akdeniz ve Aysa mutfaklarının merkezinde kendine yer bulmuştur. İnce beyaz, leylak ve mor renkli kabuğunun içinde birden çok dişten oluşan çiçek soğanına sahiptir; çiğ olduğunda tadı oldukça coşkun, keskin ve gevrektir. Yemeklerde kullanıldığında ise daha yumuşak ve kremsi bir lezzete ulaşır. Genellikle kurutulmuş haliyle mevcut olan sarımsağın taze olanın (ıslak ya da yeşil olarakta bilinir) hafif bir lezzete sahiptir ve kendi sezonunda her yerde satışta bulmak mümkündür.

Sarımsak bitkisinin sahip olduğu karakteristik özelliklerinden biri olan keskin kokusunun nedeni barındığı güçlü sülfür içeren bileşiklerdir. Sarımsaktaki hayati bir bileşen olan alisin; antiviral, anti bakteriyel, anti mantar ve antioksidan özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle tüketmenin en iyi yolu ince kıyılmış ve ya püre haline getirilmiş sarımsağın bir süre bekletilmiş olanıdır. Sarımsak ayrıca selenyum açısından oldukça güvenilir bir kaynaktır. Sarımsağın barındığı alisin, ajoene ve alliin gibi bileşenler aynı zamanda dolaşım, sindirim ve bağışıklık sistemi üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir; diğer yandan kan basıncı ve detoksifikasyona yardımcı da oldukça yardımcı olmaktadır.

Sarımsak çayının sağlığa faydaları

Bir fincan sarımsak çayı içmek sarımsağın size sağlık açısından oldukça faydalı olan bileşenlerini temin etmeniz için harika bir yoldur. Sarımsak çayı içinde vitamin A, B2, B6 ve C; enzimler, proteinler, saponinler, flavonoidler barındırmaktadır. Ayrıca kalsiyum, bakır, demir, iyot, çinko ve selenyum gibi mineraller ve kükürt bileşenleri içermektedir.

Özellikle Antik Yunan’da sıkça kullanıldığı bilinmekte olan sarımsak çayı öncelikli olarak vücudu güçlendirmek, kişinin genel sağlığını geliştirmek, enerji ve gençlik sağlamak için kullanılmıştır. Sarımsak çayının bu etkileri şüphesiz ki bizim için her şeyin üzerindedir. Zaten doğal bir antibiyotik ve antioksidan kaynağı olarak bilinen sarımsağın erdemleri zaten bilinmektedir. Bu nedenle lezzetli ve benzersiz sarımsak çayını neden denemeyelim.

Kalp ve damar sağlığını destekler: Sarımsak muhteşem bir kalp toniğidir; damarları genişleterek kan pıhtılaşmasını engellemekte ve kan dolaşımını uyarmaya yardımcı olmaktadır. Bu tehlikeli felç risklerini azaltmak için oldukça hayati önem taşımaktadır. Sağlıklı bir kalbin yolu kötü kolesterol olan LDL düzeyinin düşürülmesinden geçmektedir. Bu bitkisel çay kan damarlarındaki yağı ayrıştırmaya yardımcı olmaktadır böylece kan akışını artırmakta, kalp krizi, anjin ve damar sertliğini önlemektedir. Sarımsak çayının faydaları için çok daha fazla araştırmaya gerek olsada, tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu bilinmektedir; böylece hipertansiyonla mücadele etmekte, kan şekeri düzeylerini düzenlemekte ve trigliserit seviyesini düşürmektedir.

Sindirim problemlerine yardımcı olur: Sarımsak çayı antiseptik özelliğine sahiptir bu nedenle mide hareketliliklerine müdahale edebilmektedir. Sarımsak çayını tükettiğinizde sadece mide rahatsızlıklarını iyi etmekle kalmaz aynı zamanda sindirim yoluyla alınan istemeyen bakterilerin temizlenmesini sağlamaktadır. Mideyi yatıştırmanın sırrı sarımsak çayından geçmektedir. Bağırsak solucanlarını ve mantarı engellemekte aynı zamanda da karın ağrısı ve kabızlığı iyileştirmektedir.

Enerji desteği sağlamaktadır: Sarımsak çayı kan dolaşımını hızlandırmayı sağlarken aynı zamanda vücuda istenilen enerji desteğini de sağlamaktadır. Hayati organlara kanın daha fazla ulaşması organların daha fazla oksijen almasını sağlar; böylece organlar besin alımı için de daha elverişli hale gelir. Bu durum vücuda gün boyunca fayda sağlayacak enerji ve canlılığı sağlamaktadır. 

Kilo vermeye yardımcı olur: Sarımsak çayı vücuttaki fazla yağı eritmeyi sağlayan mükemmel bir temizlik destekçisidir. Bu bitkisel çayı her gün tüketmeyi akılda tutmak metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Diğer yandan her sabah sarımsak çayı tüketmeyi alışkanlık haline getirmek sadece genel sağlık bakımınıza yardımcı olmayacak aynı zamanda vücudunuzu şekle sokmak için de size destekçi olacaktır.

Cilt sağlığı için faydalıdır: Her gün tüketilen sarımsak çayı vücuda birçok vitaminin desteğini sağlamaktadır. Sarımsak çayı mükemmel antioksidanlarsa sahip olduğu kadar vitamin A, B1, B2 ve C gibi vitaminler açısından da oldukça zengindir. Bu özellikler cilt bakımı için kusursuz yardımcılardır ve cildin daha geç yaşlanması için mükemmel bir destekçidir.

Doğal bir antibiyotiktir: Sarımsak çayının bu özelliği can sıkan soğuk algınlıkların ve benzeri hastalıkların önlenmesi için bağışıklığı desteklemeye yardımcı bir etkiye sahip olduğu anlamına gelmektedir. Yunan askerlerinin savaş sonrası enfeksiyon tedavileri için sarımsak çayı tükettiği bilinmektedir. Görüldüğü üzere sarımsak çayına atfedilen “mucize etkisi” çok eski zamanlardan bu zamanlara kadar taşınmıştır.

Mükemmel bir temizleyicidir: Sarımsak uzun yıllar boyunca yaraları ve enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılmıştır; hatta tüberkülozun tedavisinde de özellikle sarımsak çayının buharına başvurulmuştur. Sarımsak suyu ve yağ ekstraktı candida, E.coli, Staphylococcus ve Streptococcus bakterileri de dâhil olmak üzere birçok bakteri, virüs ve mantarın gelişimi engellemektedir. Anti bakteriyel ve antifungal özellikler sarımsakta var olan alisin bileşenine bağlıdır; bu nedenle alisini serbest bırakmak için sarımsağın çiğnenmiş, kesilmiş ya da ezilmiş olması gerekmektedir.

Soğuk algınlık ve gribe iyi gelir: Sarımsak çayı antiseptik özelliğiyle öksürük ve tıkanıklık gibi solunum yolu enfeksiyonları ile mücadele etmeye yardımcı olmakta ve bağışıklık sistemini desteklemektedir. Sarımsak çayının tüketimi özellikle kış aylarında soğuk algınlık oluşumunu önlemeye oldukça yardımcı olmaktadır. Vitamin C, enzimler ve mineraller açısından oldukça zengin bir kaynak olan sarımsak çayı soğuk algınlık ve gribi uzak tutmayı sağlamaktadır.

Sarımsak bitkisinin faydaları

Sarımsak bitkisinin henüz ana rahmindeyken bebeklerin kilo almasına destekçi olduğu tespit edilmiştir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsak bu özelliği sayesinde öksürük ve tıkanıklığa yardımcı olmakta, göğüs enfeksiyonlarıyla savaşmaktadır.

Sarımsak yüksek oranda iyot içermektedir; bu nedenle hipertiroid hastalığının tedavisinde oldukça etkili hale gelmektedir.

Sarımsak sahip olduğu zengin vitamin C özelliğiyle iskorbüt rahatsızlığını tedavi etmektedir.

Kardiyovasküler rahatsızlar sarımsak sindirimi sayesinde azaltılabilmektedir.

Vajina mantarları, bakterileri ve enfeksiyonlarını sarımsak tedavi etmektedir.

Sarımsak sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan vitamin B6 özelliğine sahiptir ve bu özellik yeni hücrelerin sağlıklı ve etkili olarak büyümesinde etkili olmaktadır.

Sarımsak birçok kanser türünün önlemesine yardımcı olmaktadır.

Kandaki insülin seviyesini artırmakta ve kan şekerini düzenlemektedir.

Sarımsak çayı tarifi

Sarımsak çayının hazırlanışı

3 bardak suyu bir tencereye koyun ve kaynatın.

Su kaynamaya başladığında ateşten alın.

3 adet sarımsak dişini doğrayın ve suya ekleyin.

Tadını biraz değiştirmek istiyorsanız taze limon suyu, bal ya da rendelenmiş zencefil ekleyebilirsiniz.

15-20 dakika boyunca demlenmesi için bekleyin.

Hazırladığını karışımı süzün ve servis edin.

Sarımsak çayının zararları

Sarımsak çayı kullanım için güvenli olsada çok fazla çay tüketmek kusma, ishal, bulantı, gaz, mide ekşimesi ve vücut kokusuna neden olabilmektedir.

Alerjik reaksiyonlara sahip olan kişilerin sarımsak çayı tüketmekten uzak durması gerekmektedir. Ciddi sindirim bozukluğu olan insanların dikkatli bir şekilde tüketmeleri önerilmektedir.

Hamilelikte sarımsak çayı tüketimi: Hamile kadınlar hamilelik sırasında bu bitkisel çayı tüketebilirler fakat tavsiye edilen tüketim oranlarını geçmeyecek, aşırıya kaçmayacak şekilde tüketmelidirler. Emziren annelerinde sarımsak çayını aşırı tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir.

Güncellenme Tarihi : 28.9.2016 01:11

İLGİLİ HABERLER