Sağlık
  • 13.5.2007 03:38

ŞEKER HASTALIĞI GÖZLERİ VURABİLİR: İŞTE ÖNEMLİ UYARILAR!..

Şeker hastalığı dikkatli takip edilmediğinde gözlerde hasara ve görme kayıplarına neden olabilir, bu nedenle erken tanı ve tedavi çok önemlidir.
Şeker hastalığı, gözleri tehdit eden bir hastalık... Bu nedenle hastaların bilinçli olması, kontrollerini ihmal etmemesi şart. Kudret Göz Merkezi İstanbul Medikal Direktörü Opr. Dr. Mehmet Bahadır, şeker hastalığının göz sağlığına etkisi hakkında bilgi veriyor. Şeker hastalığı, insülin hormonunun yetersiz veya hiç salgılanmaması sonucu, vücudun şekeri kullanma ve depolama yeteneğinin bozulması ile karekterize bir metabolizma hastalığıdır. Sonuçta şeker vücutta birikir ve dokulara, organlara zarar verir.

HASTALIĞIN GÖZLERE ETKİSİ
Gözün iç yüzeyini oluşturan ve görmemizi sağlayan ağ tabakasına retina denir. Şeker hastalığı retinada ve retinanın görme merkezinde (makula) kanamalar ve sıvı toplanmaları yapar ve görmemizi kötü yönde etkiler, tedavi uygulanmazsa ciddi görme kayıpları oluşturabilir. Bu duruma ''Diabetik Retinopati'' denir. Şeker hastalığı gözün yalnızca ağ tabakasını değil tüm dokularını etkileyen bir hastalıktır. Bu nedenle katarakt, glokom (göz tansiyonu), göz siniri felçleri, görme siniri etkilenmesi görülebilir.

ERKEN TANI ÖNEMLİ
Şeker hastalığı ile birlikte geçen süre arttıkça ''Diabetik retinopati'' ihtimali artar. Şeker düzeyleri düzensiz hastalarda yaklaşık 10 yılda retinada hasarlar oluşmaya başlar. Diyabet süresi 20 yıl ve üzerinde ise yüksek olasılıkla belirgin retina hasarı gelişmiş olabilir. Kontrol altında olmayan hipertansiyon varlığı, kan yağları düzeylerinin yüksek olması, böbrek yetmezliği varlığı retina hasarını arttırmaktadır. Günümüzde ileri tanı ve tedavi yöntemleriyle retinopati gelişen hastaların ancak az bir kısmında ciddi görme problemleri meydana gelmektedir. Tanı erken konulur ve uygun tedavi yaklaşımları uygulanırsa yüzde 90 oranında körlüğü engellemek mümkündür. Muayene ile daha görme problemleri ortaya çıkmadan retinopati tespit edilebilir.Göz hekimi damlalarla göz bebeğini büyütüp aletlerle gözün içini değerlendirir. OCT adı verilen cihaz ile sarı nokta (makula) kalınlığı saptanıp ödem varlığı araştırılır. Gereğinde takip ve tedaviyi planlamak amacıyla renkli fundus fotoğrafı ve FFA (ilaçlı göz anjiografisi-filmi) çekilebilir.

TEDAVİDE NELER YAPILABİLİR?
Hastanın retina bulgularına göre retinaya lazer uygulanabilir. Birkaç göz damlası uygulanarak klinik şartlarında uygulanır. Tedavi birkaç seansta yapılır ve her bir seans 10-15 dakika kadar sürer. Günlük yaşantıya olumsuz etkisi yoktur. Bölgesel sıvı sızdıran odaklar yine lazer ile tedavi edilebilir. Ayrıca makula ödemini azaltmak için göz içine ilaç uygulaması yapılabilir.

Yeni tedaviler nelerdir?
Şekere bağlı retina problemlerinde göze uygulanan bazı enjeksiyonlar ile çok daha başarılı tedaviler yapılabilmektedir. Hastada göz içi sıvısında kanama olmuşsa ya da retinayı çeken zarların varlığında cerrahi tedavi söz konusudur. Lokal anestezi altında uygulanabilen ve vitrektomi olarak adlandırılan bir operasyondur.

DOKTORUNUZA DANIŞIN
Vitrektomi ile kanamalar ve zarlar temizlenir, göz içine lazer uygulanır. Burada önemle vurgulanması gereken nokta; gecikilmeden uygulanacak vitrektomi ameliyatı ile tedavinin başarının arttığıdır. Şeker hastalarının en az yılda bir ya da iki defa gözleri genişletilerek muayeneleri erken tanı için önemlidir. Diabetik retinopati tanısı konduğu zaman göz hekiminin belirleyeceği sürelerde muayene olmak gerekir.


Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:14

İLGİLİ HABERLER