Sağlık
  • 26.12.2018 01:19

Tadını herkes sevmiyor ama faydası saymakla bitmiyor

Çoğu insan sakatat tüketmeyi pek fazla tercih etmiyor. Ancak birazdan faydalarını öğrendiğinizde sakatat tüketmenin aslında ne kadar faydalı bir beslenme alışkanlığı olduğunu öğreneceksiniz. İşte sakatat tüketmenin sağlığımıza olan faydaları…

Yapılan araştırmalara göre sakatat tüketmenin kırmızı et tüketmekten daha faydalı olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar ciğer tüketiminin et tüketiminden daha faydalı olduğunu açıklamıştı. Bizde çoğumuzun tüketmekten çekindiği sakatatlar hakkında bir araştırma yaptık ve sakatatların faydalarını sizler için araştırıp, bir araya getirdik.

İşte sakatatların faydaları

Sakatatların sağlığımıza faydaları

Karaciğer

Sağlığımız için ciğerin önemli bir kaynak olduğunun altını çizen Dr. Dizdar: "Sonuçta vitamin, mineral ve proteinler karaciğerde depolanıyor. Ciğer yiyince topluca dengeli biçimde hepsini almış oluyorsunuz. Bunun içerisinde nispeten şeker ve aminoasit de var. Aklınıza gelebilecek her türlü besleyici şey ciğerde var" diyor.
Karaciğerin etten daha üstün olduğunu belirten doktor, ciğeri pişirme konusunda bizleri uyarıyor.

Ciğerin çok fazla ısıl işlemden geçmemesini söylüyor. Eğer çok fazla ısıl işlemden geçerse besin değerlerini kaybedebiliyor. Ciğeri kızartırken de renginin kararmamasına dikkat edin. Sağlıklı bir ciğer yemek istiyorsanız renginin hafif pembemsi kalması gerekiyor.

Sakatatların sağlığımıza faydaları

İnek böbreği

İnek böbreğinin içerisinde oldukça fazla B12 ve B2 vitamini bulunduruyor. Ayrıca yüklü miktarda bulundurduğu selenyumla birlikte bağışıklığı artırarak kansere ve oksidatif strese karşı savaşabiliyor.

Sakatatların sağlığımıza faydaları
 

Kelle paça 

Kelle paça özellikle küçükbaş hayvanların baş ve ayak kısımlarının bir takım işlemlerden geçmesiyle elde edilen çorbadır; diğer bir ifadeyle paça çorbası olarak adlandırılır. Prof. Dr. Canan Karatay kelle paça çorbasının sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu ve bu çorbayı sıklıkla tüketmek gerektiğini açıklamıştır.

Paça çorbasının içerisinde bulunan protein, kolesterol ve kollajen maddeleri kelle paça çorbasını zengin bir besin haline getiriyor. Özellikle kollajen maddesi kanser hastaları için tüketilmesi gereken en önemli besinlerden bir tanesidir.

Sakatatların sağlığımıza faydaları

İşkembe çorbası 

İşkembe çorbasının içeriğinde yer alan mineraller ve çinko, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Özellikle kışın oluşan enfeksiyonel hastalıklardan korumaya yardımcı olmaktadır.
İşkembede bol miktarda bulunan B12 vitamini, protein sağlayan kırmızı kan hücrelerine oksijen taşınmasına yardımcı olur.

Sakatatların sağlığımıza faydaları

Kokoreç 

Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, kokoreçin çok kıymetli olduğunu söylüyor. "Sadece iyi yemek yetmez, bağırsakların mikroorganizma örtüsünün de sağlıklı olması gerekir" diyor. 

Dizdar, Sağlık niyetine haftada 2-3 kez yemek yeterli florayı sağlar. Ama sevenler her gün de yiyebilir. Fazlası kilo aldırmaz. İç yağlı kısmı ve ekmeğin içini aldırırsanız geriye besleyici, kalorisi az bir yiyecek kalır. Baharat konması ise metabolizmayı hızlandırır. Kokorecin kilo aldırmamasının en önemli nedeni 'canlı' olmasıdır.

Güncellenme Tarihi : 26.12.2018 00:52

İLGİLİ HABERLER