Sağlık
  • 29.1.2015 16:07

Taklit telefonlarda yüksek radyasyon tehlikesi

Ülke ekonomisine de zarar veren replika cihazların tamiri ise mümkün değil.
 

Taklit telefonlarda yüksek radyasyon tehlikesi! radyasyon tehlikesi,taklit telefonlar

Taklit cihazlar, özellikle dünyaca ünlü markalara ait telefonlardan çok daha ucuza satılıyor. Son günlerde oldukça yaygın şekilde satılan bu cihazların, bilinçsiz vatandaşlara orijinal diye satıldığı belirtiliyor. Replikaların, özellikle Çin’de üretilip Türkiye’ye yasa dışı yollarla getirildiğini söyleyen telefoncular, bu cihazların hurda telefonların IMEI kodu kullanılarak aktif hale getirildiğini söylüyorlar.

TAKLİT TELEFONLAR YANGINA YOL AÇABİLİR
Eskişehir’de cep telefonu satışı yapan Ramazan Özer, vatandaşları replika telefon almamaları konusunda uyardı. Bu tür cihazların yangına dahi yol açabileceğini savunan Özer, “Replika telefonların içerisindeki piller ve şarj aletleri kalite standartlarında üretilmiyor. Telefondan çıkan yangın ve patlama gibi olayların yüzde 80’inin bu tür replika telefonlardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bunların radyasyon oranı da oldukça yüksek. Normal bir telefonla 1 saat konuşurken, insan vücuduna yüzde 5 zarar ediyorsa, replika cihazlarda bu yüzde 60 gibi ciddi rakamlara çıkabiliyor" dedi.

REPLİKALARIN TAMİRİ DE YOK
Ramazan Özer, bu cihazların tamiratının olmadığı da belirterek, "Bu bu cihazların garantisi yok, yedek parçası bulunmuyor. Bu cihazları tamire de almıyoruz. Vergiye tabi olmadıkları, kaçak olduğu için ülke ekonomisine zararlı. Replikalar özellikle Çin’de üretimi yapılarak Türkiye’ye yasa dışı yollarla getirildiği için, bu cihazlarda hurda telefonların IMEI kodu kullanılarak aktif hale getiriliyor. Resmi ithalat olmadığı için cihazlar zamanla kapanıyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR NELERE DİKKAT ETMELİ
Yeni cihaz alacak kişilerin kutu üzerindeki resmi servis markalarına bakması gerektiği söyleyen Özer, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kimi zaman bunlar orijinal cihaz diye satıyorlar. Müşteriler de inanıp alıyor. 2 bin TL’lik cihazın replikasını 300 TL’ye satıyorlar. Orijinal cihazın bu fiyata alınması imkansız. Nereden bakarsan 6,5 katı daha ucuza satılıyor. Bu cihazlar kalite olarak çok düşük. İstediğiniz bir işlemli yapamıyorsunuz. Mesela şu an teknolojinin desteklediği 3G-4G gibi özellikler bu cihazlarda kesinlikle kullanılmıyor. Garantisi de olmadığı için olası bir arıza durumunda muhatap alabileceğin kimse de yok. Vatandaşlar kendi canlarını ve mallarını seviyorlarsa, üzerinde belirli markalar ve resmi servis adı bulunmayan ürünleri kesinlikle almasınlar." 

SELİM KUŞCU
ESKİŞEHİR

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:32

İLGİLİ HABERLER