Sağlık
  • 1.9.2015 01:07

Tıp dünyasını heyecanlandıran gelişme

İngiltere’de 26 yaşındaki genç bir adama ölü bir bedenden alınan kalp nakledildi. Tıp dünyası için mucizevi durumu sağlayan şeyse “Kalp Kutusu” ismi verilen cihaz oldu.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

Geçen yıl ilk kez Avustralya’da bir hastaya uygulanan yöntem bu kez Lee Hall’u hayata bağladı. Tıp dünyasının bile mucize olarak nitelendirdiği kalp nakli için beyin ölümü gerçekleşmiş ancak kalbi hala çalışır durumda olan bir bağışçı gerekiyor.

Alınan kalp söz konusu “Kalp Kutusu”na bağlanarak 8 saate kadar  canlı kalabiliyor. Avustralya’dan sonra İngiltere’de de işe yarayan Kalp Kutusu’nun nasıl çalıştığı ve bir kalbi nasıl attırdığı tüm dünyaya bir video ile gösterildi.

Londra’da yaşayan bir çocuk babası Lee Hall 14 yaşında lösemi hastası olduğu için gördüğü kemoterapi tedavisinden sonra kalbinde ilk sorunları yaşamaya başlamış. Ardından 20 yaşında mekanik kalp takılan Hall’un yeniden sorun yaşamaya başlayınca mekanik kalbi de çalışmaz hale gelmiş.Ancak geçtiğimiz Haziran ayında Lee Hall’a bir donörden alınan kalp nakli yapılınca Hall hayata yeniden döndü.

KALP KUTUSU NASIL ÇALIŞIYOR?

Mucizevi aletin çalışması ise şöyle: Cihaza kişinin kanı doldurulduktan sonra ölen kişinin kalbi de cihaza yerleştiriliyor. Kalp yavaş yavaş ısıtılırken ölen kişinin kanı ile birlikte koruyucu sıvı veriliyor. Ardından cihaz kalbi çalıştırıyor. Bu işlem tam 4 saat sürüyor ve ardında kalp nakli gerçekleştiriliyor. Cihaz 8 saate kadar kalbi canlı tutabiliyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:37

İLGİLİ HABERLER