Sağlık
  • 7.10.2017 16:03

Türk doktorlar Fil hastalığının çaresini buldu

Tedavisi olmayan hastalıklar arasında yer alan ve halk arasında 'Fil Hastalığı' olarak bilinen Lenfödem hastalığının tedavisinde aynı anda 3'lü lenf düğüm transferi gerçekleştiren Plastik Mikro Cerrahi Uzmanı Prof. Mehmet Karaaltin tıp dünyasının dikkatini çekti.

Fil Hastalığına Türk doktordan çare!

Mikro Cerrahi Uzmanı Prof. Karaaltın, "Fil hastalığı olarak bilinen Lenfödem hastalığının tedavisi son birkaç yıldır dünyada sadece 5 merkezde gerçekleşebiliyor. Türkiye bu merkezlerden biri oldu. Şimdi ise bizim geliştirdiğimiz 3'lü aynı anda transfer sayesinde hastalık hızla tedavi ediliyor. Bu yöntem Türkiye'de gerçekleştiriyoruz" dedi.

Fil Hastalığına Türk doktordan çare!

DÜNYADA İLK

Dünya tıp literatürüne girmek için çalışma başlatan Prof. Karalatın, "15 kişilik bir hasta grubu üzerinde çalışıyorum. Hepsinin ameliyatları gerçekleşti. Ameliyat sonuçları değerlendirmeler bittiğinde literatürde yayınlanması için harekete geçeceğiz. Ama bu çalışma şuan için ilk. Boyun, kasık ve ayak'a aynı anda lenf transferi yapıyoruz. Ya da kol bölgesinde 3'lü gerçekleştiriyoruz. Bu yöntem Tayvan'da da yapılmaya başladı. Ameliyat ettiğimiz hastaların üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra tıbbi literatüre makale olarak sunacağız. İlk biz yapmayı hedefliyoruz. Çünkü Türkiye'de mikro cerrahi dünya standartlarının üstünde gelişmiş durumda" dedi.

TÜRKİYE, BOYUNDAN 3'LÜ LENF NAKLİ GERÇEKLİŞTİRİYOR

Fil Hastalığına Türk doktordan çare!

Dünyada, ABD, Fransa, İtalya, Tayvan ve Türkiye'de yapılan lenf düğüm nakli, kişinin kendi vücudundaki lenf düğümlerinin, hasarlı noktaya transferiyle gerçekleşiyor. Dünyada bu sistemi, kasıktan alan lenf düğümünün tekli transferiyle gerçekleşiyor. Türkiye'de ise vücudun en çok lenf düğümü olan boyun bölgesinden alınıyor ve ayak bileği-diz ve kasık ya da el bileği, dirsek ve koltuk altına aynı anda nakil gerçekleştiriliyor.

FİL HASTALIĞI NEDİR?

Vücuttaki, hücre atıklarını, toplayan lenfatik dolaşım sistemi, lenf düğüm istasyonlarında lenfatik sıvıları kalp hizasına çıkartarak dolaşım katıyor. Ancak lenf düğümlerinde ortaya çıkan bir hasar olması durumunda sıvı birikmesi oluyor. Bu nedenle tek bacağı, tek kolu fil büyüklüğünde aşırı şişen ve hareket edemeyen hastalar ortaya çıkıyor. Dünyada son birkaç yıla kadar bu hastalığın tedavisi yoktu. Erken evre hastalara sadece sargı beziyle önleniyordu ancak mikro cerrahlar lenf düğüm nakliyle hastalığın tedavisini buldu.

KURTULUŞ, FİL HASTALIĞINDAN KURTULDU

24 yıl Fil Hastalığı'nın pençesinde çare arayan 36 yaşındaki Kurtuluş Eroğlu, Lenf düğüm transferiyle hayata yeniden tutundu. 12 yaşındayken salıncaktan düşen Eroğlu, küçük ağrıları ve sürekli şişen bacağına çare bulmak için gitmediği doktor kalmadı. Yıllarca tanı konulamadı. Bir bacağı diğer bacağının 3 katı büyüklüğünde genişleyen ve artık yürüyemeyecek hale gelen Eroğlu, "Yıllarca hastalığımın ne olduğu anlaşılmadı. Eşimin de desteği ile tüm çare arayışlarımız sonunda teşhisim konuldu, 'lenf ödem yani Fil hastalığı ama tedavisi yok' denildi. Yılmadım, sürekli araştırdım. Yeni tedavi yöntemlerini inceledim. 6 ay önce lenf düğüm transfer ameliyatı oldum, kısa sürede şiş ayağım neredeyse eski haline döndü. Pantolon giyebiliyorum, istediğim gibi yürüyebiliyorum. Benim gibi hastalara bir çarenin olacağını anlatabilmek için durumumu paylaşmak istiyorum" dedi.

Güncellenme Tarihi : 7.10.2017 16:09

İLGİLİ HABERLER