Sağlık
  • 17.10.2007 03:05

UZMANLAR UYARIYOR: DİZ KİREÇLENMESİ İHMALE GELMEZ!..

Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Murat Bozkurt, ağrı, merdiven inip çıkma ve oturup kalkmada ağrılarla başlayan dizdeki kireçlenmelerin tedavisinde geç kalınmaması uyarısında bulundu.

DİZDE TAKILMA HİSSİ

Hastaların başlangıçta ağrıdan yakındığını, özellikle merdiven inip çıkarken ve oturup kalkarken ağrılar hissedildiğini ifade eden Bozkurt, ilerleyen dönemlerde ise diz hareketlerinde takılma hissi ve kısıtlılıklar başladığını bildirdi. Bozkurt, ''Tedbir alınmazsa, kireçlenme hızla ilerler, hasta günlük aktivitelerini yapamaz hale gelir. Başlangıç evresinde hastalık basit tedavilerle kontrol altına alınabilecekken, ileri evrelerde ameliyat kaçınılmaz olur'' şeklinde konuştu.

NASIL TEDAVİ EDİLİR

Rahatsızlığın başlangıç aşamasında kilo verme ve egzersiz, kıkırdağa zarar vermeyen uygun ağrı kesiciler, kıkırdak türevlerinin ilaç şeklinde verilmesi, eklem sıvılarının enjeksiyonu, bazı durumlarda soğuk, bazı durumlarda ise kaplıca ve sıcak tedavi önerildiğini belirten Bozkurt, ileri olgularda ise ''artroskopik yöntem'' denilen, kapalı yöntemle tedavi ve kemik düzeltme ameliyatları yapıldığını söyledi. Bozkurt, ''Kireçlenmelerin çok ileri olgularında ise diz proteziyle tedavi başarılı sonuçlar veriyor'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER