Sağlık
  • 17.12.2017 11:33

Yavuz Yılmaz'ın hastalığı Temporal lob epilepsi nedir?

Dün evinde ölü bulunan Yavuz Yılmaz'ın temporal lob epilepsi tedavisi gördüğü ve hastalığın ağırlaşan komplikasyonları nedeniyle ağır stres altında olduğu açıklandı. Peki, Temporal Lob Epilepsi nedir? Temporal Lob Epilepsi belirtileri nelerdir? İşte Temporal Lob Epilepsi hastalığı hakkında detaylar.

Dün evinde ölü bulunan ve intihar şüphesi üzerinde durulan Mesut Yılmaz’ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın bir süredir temporal lob epilepsi tedavisi gördüğü öğrenildi.

Yavuz Yılmaz'ın durumu hakkında hastaneden yapılan açıklamaya göre; Yılmaz'ın temporal lob epilepsi tedavisi gördüğü ve ağırlaşan komplikasyonlar nedeniyle ağır stres altında olduğu kaydedildi.

Temporal lob epilepsi

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ NEDİR? 

Epilepsi genellikle altta yatan nörolojik bir bozukluğun belirtisidir ve tek başına hastalık değildir. Temporal lob nöbetler, beynin her iki temporal lobundan kaynaklanan nöbetler olarak açıklanmaktadır. Temporal loblar; duyguları, savaşma ya da kaçma tepkilerini işler ve kısa süreli hafıza için çok önemlidir.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Temporal lobdan kaynaklanan basit parsiyel nöbetlerde çok çeşitli belirtiler görülebilir. Sık rastlanan belirtiler ani korku, daha önce olmuş bir olayı olmamış gibi veya olmamış bir olayı olmuş gibi hissetme, daha önce tanımadıklarını tanırmış gibi, tanıdıklarını tanımazmış gibi hissetme, hoş olmayan kokular, baş dönmesi, uğultulu sesler, tadlar ve mideden yukarı doğru yükselen tarifi güç bir his olabilir. Bu belirtiler aura olarak adlandırılır ve eğer bunu izleyen büyük nöbet (sekonder jeneralize tonik klonik nöbet) oluyorsa, kişiyi tedbir almak için uyaran bir ön belirti olarak kişiyi büyük nöbet için tedbir olamayı uyaran bir ön belirti olması yönünden faydalı olur.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ TANISI NASIL KONUR? 

Temporal lob epilepsi tanısı, nörolojik durum, EEG, polisomnografi, MRI ve PET beyin verileri ile konulur.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ TEDAVİSİ

Temporal lob epilepsisi, antiepileptik ilaçlarla mono veya politerapiye ile tedavi edilir. Cerrahi işlem de uygulanabilir. Kompleks parsiyel nöbetlerin tedavisi zordur ve genellikle yüksek ilaç dozlarına çıkılması gerekebilir. Optimal ilaç tedavisine rağmen bazı hastalar nöbet geçirmeye devam ederler ve bunlar genellikle cerrahiye aday kişilerdir.

Güncellenme Tarihi : 17.12.2017 11:39

İLGİLİ HABERLER