Sağlık
  • 14.9.2013 03:28

Sağlıkta hostes hemşire dönemi

Hasta memnuniyeti hedefleyen Şanlıurfa Kamu Hastaneler Birliği Türkiye'de ilk olan bir uygulamaya imza attı. Kamu Hastanenler Birliği Genel Sekreterliği sağlıkta 'hostes hemşire' dönemi başlattı. Uygulama Çerçevesinde Şanlıurfa'daki 14 devlet hastanesinde 15 hemşire görevlendirildi. Bu hemşireler her gün yatan hastaları ziyaret ediyor, talep ve isteklerini soruyor. Ayrıca taburcu olan hastaları da evlerinde ziyaret ederek hastanelerdeki eksiklikleri gidermeye çalışıyor.

Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği sağlıkta memnuniyeti arttıracak yeni bir uygulamaya imza attı. Şanlıurfa'da bulunan 14 devlet hastanesi için yeni bir birim oluşturdu. 'hostes hemşire' adı verilen yeni birim hasta memnuniyetini arttırmayı hedefliyor. Her bir hastanede bir kişi görev yapıyor. Ancak büyük hastanelerde iki kişi görevlendiriliyor.

Bu hemşirelerin görevi hastaların sorunlarını dinlemekten ibaret. Her gün yatan bütün hastaları ziyaret eden ekip, musluğundan tutun da hastane banyosuna, klimasına, televizyonuna, hatta her gün çarşafının değiştirilip değiştirilmediğini soruyor. Hastanın talep ve şikayetlerini tek tek not alan hostes hemşireler, bu talepleri hastane yönetimine sunarak pratik çözüm yolları aranıyor.

Taburcu olan hasta ise evinde ziyaret ediliyor. Birçok ilin bu uygulamayı beğendiği ve bunun için altyapı hazırlığını sürdürdüğü öğrenildi. Konu ile ilgili Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Turhan Sulhan, insan odaklı hizmet sunmayı hedeflediklerini aktardı. Yatan hastalarımızı her gün belirlemiş olduğumuz ve sadece bu işi yapan, belirli bir eğitimden geçirmiş olduğumuz arkadaşlarımız sabah ve akşam günde iki kez hastalarımızı ziyaret ediyorlar. Önce 'geçmiş olsun' deyip hal hatır soruyorlar ardından onların bir isteklerinin olup olmadığını bunun dışında yemekten memnuniyetleri, hemşire ve çalışanlarımızın ilgisi, işte televizyonun çalışıp çalışmadığını, musluğunu… diğer ihtiyaçları birebir yerinde tespit ederek yönetime sunuyor." dedi.

Bu projenin ilk defa Şanlıurfa'da uygulamaya koyduklarını ve birçok ilin de yakından takip ettiğini dile getiren Sulhan, "Bunun örneği yok biz ilk başlattık. Bunu yaygınlaştıracağız daha da sonuçta ciddi manada olumlu yönde geri dönüşler alıyoruz. Bu noktada yaptığımız ev ziyaretleri var. Bu hastaları daha da memnun ediyor. İlimizdeki 14 hastanemizde eğitim araştırma hastanemizde 2 personel olmak üzere 15 personelle bu işi yapıyoruz." diye konuştu.

Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi Müdürü Şemsettin Nas ise bu uygulamanın hastane yönetimlerini rahatlattığını söyledi. Nas, "Koca bir hastanede günlük her tarafa ulaşmanız mümkün değil. Ama böyle bir uygulama ile gözümüz kulağımız olan hostes hemşireler her gün, her hasta ile temas edip, her odaya girip çıkmaları her musluğa bakmaları her kapıyı, televizyonu kontrol etmeleri bana her türlü problemi ulaştırıyor. Ve ben en hızlı şekilde bunları çözmeye çalışıyorum." ifadelerine yer verdi.

Nas, geri dönüşümlerin son derece memnuniyet verici olduğunu gözlemlediğini sözlerine ekledi. Hasta ve yakınları da istek ve şikayetlerini daha hızlı ve çözülebilir şekilde hastane yönetimine sunulmasından memnun.

Hostes hemşireler tarafından evi ziyaret edilen Zeynep Demir adındaki hasta yıllardır hastaneye gidip geldiğini ve her geçen gün daha da iyileştirmelerin yapıldığını ifade etti. Zeynep, bu uygulamanın çözüme erişilebilirliği arttırdığını kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:04

İLGİLİ HABERLER