Gündem
  • 12.9.2013 02:48

Şahin: Terör örgütüyle pazarlık içinde olmadık

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Ovacık Spor Kulübünün sezon açılışı törenine katılmak için geldiği Karabük'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının sorulması üzerine Şahin, CHP üyeleri arasında daha önce de yaşanan sıkıntıların toplantıda da sürdüğünü, bu nedenle çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Bir gazetecinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Suriye'ye olası askeri müdahalenin Beşşar Esed'in elindeki tüm kimyasal silahları gecikmeden uluslararası topluma teslim etmesiyle önlenebileceği" şeklindeki sözlerini hatırlatması üzerine Şahin, şunları söyledi:
"Sanıyorum ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin böyle bir değerlendirmesi ve çağrısı hem Rusya'nın hem de Şam yönetiminin işine geldi. Suriye, 'Evet kimyasal silahları uluslararası idareye devrederiz' dedi. Bu, 'bizde kimyasal silah var' itirafından başka bir şey değildir. Bunu, 'Biz kimyasal silaha sahibiz, geçmişte Hafız Esed döneminde kullanılmıştı, şimdi de kullanıldı' itirafı olarak değerlendiriyorum. Önemli olan bunları teslim etmek değil. Suriye'de ölümler sadece kimyasal silahlarla olmuyor. Bunun dışında başka silahlarla da her gün ölümler oluyor. 100 bini aşan ölümlerin sebebi sadece kimyasal silahlar değil. Önemli olan uluslararası kamuoyunun ve tabii ki Birleşmiş Milletler'in ve Güvenlik Konseyi üyelerinin Suriye'de akmakta olan kanın durdurulması konusunda üzerilerine düşeni yapmalarıdır. 'Kimyasal silahla olan ölümleri durdurduk, gerisi bizi ilgilendirmez' denilebilir mi? Önemli olan, oradaki akan kanın durması ve iç savaşın durması konusunda bir şeyler yapılmasıdır."
ÇÖZÜM SÜRECİ
Terör örgütü üyelerinin sınır dışına çıkışların durdurulduğuna yönelik bir soruya Şahin, BDP ve terör örgütü yetkilisi olduğunu söyleyenler tarafından yapılan açıklamaların yaklaşmakta olan yerel seçimlere dönük olduğunu düşündüğünü belirtti.
"Bu süreç '21 Mart'ta silahlar susacak, siyaset konuşacak' diye başlamış olan bir süreçtir. Silahların susması demek, silahların bırakılması anlamına da gelir" diyen Şahin, sözlerine şöyle devam etti:
"Şimdi siz elinizde silah, 'ateş etmiyoruz ama hükümette birtakım adımlar atsın' diyeceksiniz. Elinde silah olan kim olursa olsun bu ülkede kanunları ihlal ediyor demektir. Dolayısıyla onlarla biz ne geçmişte ne gelecekte ne de şimdi herhangi bir pazarlık içinde olmayız. 'Demokratik adımların atılması' derken biz zaten AK Parti iktidarı olarak bu adımları ata ata geliyoruz. 10 yıl önce Türkiye'de konuşulmayan, düşünülmeyen hususlar şimdi uygulamaya yansımıştır. Bunları falan grup, falan örgüt istediği, falan istediği için değil, Türkiye'nin bunlara ihtiyacı olduğu için hükümetimiz bu adımları attı. Bundan sonra da yine milletimiz için Türkiye için atılması gereken adımlar varsa bunları atarız. Biz terör örgütüyle hiçbir zaman pazarlık içinde olmadık, olmayız."
Birtakım beklentileri, istekleri ve yasal düzenleme talepleri olanların bunu siyasi yollarla gündeme getirmesi gerektiğini kaydeden Şahin, "Siz 'silahlar susacak, siyaset konuşacak' dediniz. Bunun yolu siyasi yollarla gündeme getirmektir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu zaten bunun için vardır. Barış ve Demokrasi Partisi o masada 2 yıla yakın çalıştığımız bir partidir. Orada önerilerini gündeme getiriyorlar. Üstünde mutabakat sağlanırsa parlamentoya getirilir, burada da kabul edilirse dedikleri gerçekleşir. 'İlla bunları gerçekleştireceksiniz aksi takdirde silahlı mücadeleye devam ederiz' derseniz, bunu kabul etmemiz, bu blöfü yutmamız mümkün değildir. Silahı bir tehdit aracı olarak kullanırsanız hiçbir adımı sizinle birlikte atmamız mümkün olmaz" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:06

İLGİLİ HABERLER