Asayiş
  • 15.8.2009 13:46

SAHTE DİPLOMALI 42 MEMUR YAKALANDI

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, yapılan bir soruşturma sonucunda çeşitli kurumlarda görevli 42 memura ait üniversite ve lise diplomalarını ‘sahte’ olduğu gerekçesiyle iptal etti. Sahte diplomaların sahipleri isim isim Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilirken, sahte diploma sahibi personelin özlük durumlarının yeniden değerlendirilmesi istendi. Diplomaların 29'unun ‘imam hatip’ ve ‘ilahiyat’ eğitimi veren kurumlara ait olması dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'nce yapılan soruşturma sonucunda, sahte olduğu anlaşılan diplomalar içinde en eski 3 diploma 1994 tarihi taşıyor. 35 diploma ise 2000 yılı ve sonrasındaki yıllara ait. En yeni sahte diploma ise 2008 tarihli. Sahte diploma düzenlenen okullar ve diploma sayıları şöyle: Samsun İmam Hatip Lisesi (2), İstanbul Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi (3), İstanbul Kadıköy İmam Hatip Lisesi (1), İstanbul Gaziosmanpaşa Küçükköy İmam Hatip Lisesi (2), Açık Öğretim Lisesi (3), Mesleki Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi (7), İstanbul Eyüp Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (1), İstanbul Kadıköy Hayrullah Kefoğlu Lisesi (1), İstanbul Ümraniye İmam Hatip Lisesi (1), İstanbul Ümraniye Endüstri Meslek Lisesi (1), İstanbul Eyüp Alibeyköy Endüstri Meslek Lisesi (1), Tokat Turhal Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (1), Tokat İmam Hatip Lisesi (1), Iğdır Lisesi (1), İstanbul Üsküdar Mamak İmam Hatip Lisesi (1), Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İlahiyat Önlisans (9), İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (1), Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme (1), Anadolu Üniversitesi Acık Öğretim Fakültesi lisans (1), Erzurum İmam Hatip Lisesi (1), İstanbul Eyüp Alibeyköy Lisesi (1), Ankara Mamak İmam Hatip Lisesi (1).

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu adına Müsteşar Muammer Yaşar Özgül imzasıyla yayımlanan ‘diploma iptali’ konulu genelge, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne, Başbakanlık Devlet Personel Başkanılğı'na, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü'ne, Bakanlıklara ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na gönderildi. İptal edilen sahte diploma ve sahipleri Resmi Gazete'de de yayımlanarak duyurulurken, kurum ve kuruluşlar uyarıldı, varsa, sahte diploma sahibi personelin özlük durumlarının yeniden değerlendirilmesi istendi.

Sahte diplomanın cezası Sahte diploma düzenleyen ve kullananlar 5 yıla kadar hapis istemiyşle yargılanabilecek. Resmi evrak sahteciliğin cezası 2- 5 yıl arasında değişiyor. Diploma da resmi evrak sayıldığından, diploma sahtekarlığı yapanlar da bu ceza istemiyle yargılanıyor.

Memuriyeti iptal edilen sahteciler için idareler de ayrıca o güne kadar aldığı maaş ve özlük haklarının iadesi için dava açabiliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:45

İLGİLİ HABERLER