Ekonomi
  • 29.5.2006 15:16

ŞARIK TARA'YA 'ÇOK ÖZEL' YASA

Enka santralleri için yargıyı by-pass edip beş katı fiyatına satışı sürdürecek özel yasa hazırlanıyor.

Enerji Bakanlığı, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle sıkıntıya giren 3'ü Enka'ya ait 5 doğalgaz çevrim santralini "kurtaracak" bir yasa tasarısı hazırlıyor. Bu amaçla yazılan 5 maddelik taslak, görüş için ilgili kuruluşlara yollandı.

Beş kat pahalı elektrik
Tasarıyla tartışmalı sözleşmeler aynen korunacak, imtiyazlı üretim sürecek. Şarık Tara'nın sahibi olduğu Enka'nın doğalgaz santrali devlete hidroelektrik santrallerinden beş, termiklerden iki kat pahalı elektrik satıyor.

Danıştay'a çalım
Tasarı, "yap-işlet" modeliyle üretim yapan 5 santrali yargı sürecinin dışına çıkarıyor. Tasarı yasalaşırsa, Danıştay'daki davalarda iptal kararı çıksa bile bu Enka ve diğer iki şirket için uygulanamayacak.


Şarık Tara'ya 'çok özel' yasa

Enerji Bakanlığı, Danıştay'a takılan Enka'nın üç santrali için, "garantili ve imtiyazlı üretime devam" sözü veren bir tasarı hazırladı. Tasarı Danıştay'ı da devre dışı bırakıyor.

Türkiye'nin elektriğinin yaklaşık yüzde 20'sini üreten ve yap-işlet (Yİ) modeliyle çalışan Enka'nın doğalgaz santralleri için özel yasa hazırlanıyor. Bakanlık, Temmuz 2005'te İzmir ve Adapazarı, Şubat 2006'da da Baymina Doğalgaz Santrali için Danıştay 13. Dairesi'nden çıkan yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle, üretimleri durma noktasına gelen santrallere el attı. Enerji Bakanlığı'nın, "bu santraller çalışmazsa elektrik sıkıntısı yaşanır" diyerek Bakanlar Kurulu kararı ile çalışmasını sağladığı Enka'nın İzmir, Adapazarı ve Gebze santralleri, Oyak ile Alman RWE ve Steag'ın Sugözü ile Baymina'nın Ankara Doğalgaz Santrali için hazırlanan tasarı taslağı yargıyı devre dışı bırakacak. Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüşmeye açılan 5 maddelik tasarı, 5 yap-işlet santralinin geleceğini yakından ilgilendiriyor. Türkiye Elektrik Taahhüt AŞ (TETAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi enerji ile ilgili kurumlara gönderildiği öğrenilen tasarı taslağı
ile santrallerin tartışmalı mevcut sözleşmeleri aynen korunurken imtiyazları ve Hazine garantilerinin devamı da garanti altına alınacak. Böyle olunca da Ankara'da, bu durumdaki beş santralden üçünün sahibi olan Enka'nın patronu 'Şarık Tara için özel yasa çıkıyor' söylentileri dalga dalga yayılıyor. Bakanlığın hazırladığı, "yap-işlet modeliyle enerji üretim tesislerinin kurulması ve işletilmesiyle, enerjinin satışının düzenlenmesi hakkında kanun ve elektrik piyasası kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı" adını taşıyan taslak Danıştay'ı da tamamen devre dışı bırakır nitelikte... Söz konusu şirketlerin TETAŞ ile yeniden sözleşme imzalayacağı belirtilen tasarıda "Kazanılmış hakları saklı kalmak kaydı ile yeniden sözleşme imzalanır" ifadesi yer alıyor. Bu, başta Hazine garantileri olmak üzere şirketlerin Danıştay'dan dönen sözleşmeleri aynen devam edeceği anlamına geliyor. Hidroelektrikte maliyeti 1 sentin altında, termikte 2-2.5 sent olan Bakanlık doğalgaz çevrim santrallerinden elektriği 5.5 sente alıyor.

 

 

(HACER GEMİCİ-sabah)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER