Spor
  • 11.7.2009 11:31

ŞARZ ALETİ TARİH OLUYOR!..

Hareketli teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan şarj aletleri, tarihe karışıyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Cep Telefonu Üreticileri Grubu Derneği (GSMA) önderliğinde, cep telefonu pazarının Finlandiyalı lideri Nokia ile Apple, Motorola, Sony Ericsson, Texas Instruments, Qualcomm, NEC, Research In Motion, Samsung ve LG gibi önde gelen şirketleri tarafından imzalanan antlaşmayla cep telefonları şarj girişi, mikro USB bağlantı kablosuyla çalışabilecek biçimde standartlaşıyor.
AB Komisyonu Yatırım ve Endüstri Komiseri Guenther Verheugen yaptığı açıklamada, elektronik sanayinin önde gelen şirketlerinin gönüllü anlaşmasıyla, 2010 yılına kadar bütün cep telefonlarının tek tip bir mikro USB bağlantısıyla şarj edilebileceğini ve böylece her yıl tonlarca atığa neden olan şarj aleti üretimine son verileceğini söyledi. Verheugen ayrıca bilgisayar, fotoğraf makinesi ve kamera gibi diğer elektronik eşyalarında da benzer standartlaşmaya gidilmesini umduğunu söyledi.

GSMA ise amaçlarının şarj girişlerinin global hale getirerek ve böylece üretimini azaltarak enerji ve hammaddeden yüzde 50 tasarruf sağlama olarak açıkladı.

Cep telefonları için ortak şarj aleti önerisi, ilk defa geçtiğimiz yılki Mobil Dünya Kongresi'nde gündeme gelmişti. Standartlaşmanın 2012 yılına kadar bütün dünyada uygulanması tahmin ediliyor.

11.07.2009

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:20

İLGİLİ HABERLER