Ekonomi
  • 10.11.2018 12:20

Satılık Daire Fiyatları İncelemesi 2018 Ekim: Sonuçlar Haberimiz de!

Flatfy, toplam 37 ülkede hizmet vererek dünya çapında global ölçülerde emlak raporları hazırlayan ve sunan, aynı zamanda hizmet verdiği ülkelerde emlak arama motoru olarak da görev yapan son derece başarılı ve hızlı büyüyen bir start up oluşumu olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu start up oluşumunun hizmet verdiği ülkelerden bir tanesi de Türkiye’dir. Flatfy, internet sitesi üzerinden son derece kapsamlı ve ayrıntılı olarak sunduğu binlerce ilan aracılığı ile Türkiye’de en güvenilir emlak ilanı kaynağı olma özelliğini sürdürmektedir.

Flatfy, aynı zamanda her ay bittikten sonra Türkiye’de o aya dair gelişen emlak raporlarını sunmaktadır. 2018 Ekim ayının sonunun gelmesi ile birlikte yayınlanan 2018 emlak satış fiyatları ortalaması raporu da bunlardan bir tanesidir. Bugünkü haberimizde sizlerle birlikte Flatfy tarafından kullanılan rapor grafikleri üzerinden Ekim ayının emlak hareketlerini yorumlamaya çalışacağız. Ekim 2018 ayını yorumlarken aynı zamanda yine söz konusu start up şirketi tarafından yayınlanan grafikler sayesinde bu verileri geçin ayın satış fiyatları verileri ile karşılaştırma şansı bulacağız.

Ekim 2018 raporunda diğer raporlarından farklı olarak Flatfy bu kez sunduğu sütun grafiğinde bir önceki ayın verilerini de bulundurdu. Bu sayede iki ayı karşılaştırma fırsatı verirken aynı zamanda değişim ve gelişimi yorumlamayı da okuyucular için kolaylaştırdı. Şimdi grafiklere geçelim.

Satılık Daire Fiyatları İncelemesi 2018 Ekim: Sonuçlar Haberimiz de!

Flatfy Türkiye’de yaptığı çalışmaların bir devamı olarak sunduğu bu grafikte Ekim 2018 ve Eylül 2018 verilerini okuyuculara sunmaktadır. Sundukları bu veriyi incelemeye başladığımızda en yüksek emlak satış fiyat ortalamasının İstanbul’da olduğunu görmekteyiz. Eylül 2018 ayında da görülen bu durum Ekim 2018 ayı için de geçerliliğini sürdürmektedir. Bu açıdan bakıldığında, Flatfy’nin önceki raporları da hatırlandığında İstanbul’un daha uzun süre genel ortalamada yerini hiçbir ile kaptırmayacağını tahmin etmek güç değil.

Grafiği incelediğimiz zaman Ankara’nın oldukça düşük bir ortalamaya sahip olduğunu görürüz. Ankara satılık daire arayışında olan pek çok kişinin de fark edebileceği gibi Ankara bölgeden bölgeye konut satış fiyatı çok astronomik oranda değişiklik göstere şehirlerden bir tanesidir. Bu durum ise Ankara’daki konut satış fiyat ortalamasının oldukça düşük olmasının nedenidir. Bu açıdan bakıldığında Ankara’nın sahip olduğu bu düşük ortalama yanıltıcı olabilecek bir ortalamadır. Çünkü sahip olduğu bu ortalamaya bütçeye sahip bir kişi Ankara’nın bazı yerlerinden bir evin yarısını bile satın alamayacaktır.

Ankara satılık daire fiyat ortalamasının bu kadar düşük olmasının bir diğer sebebi ise Ankara’da merkez dışı yerleşim oranının çok yüksek olması olarak gösterilebilir. Merkez dışı yerleşimler ise sahip oldukları düşük konut fiyatları sebebi ile Ankara’nın Ekim 2018 ayı satış fiyatı ortalamasını düşürmüştür. Ankara’nın Ekim 2018 ayı için satış fiyatı ortalaması 200 bin iken, Eylül ayı için bu ortalamanın yaklaşık 130 bin TL olduğunu görmekteyiz. Yaklaşık 70 bin TL’lik fark ise İstanbul’da da gözlemlenmektedir.

Satılık Daire Fiyatları İncelemesi 2018 Ekim: Sonuçlar Haberimiz de!

Yukarıdaki grafikte, Flatfy tarafından hazırlanan ayrıntılı bir istatistikler bütünü görmekteyiz. Bu istatistiklerde, 1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 odalı daireler birbirinden ayrılmış ve kategori edilmiş bir şekilde bulunmaktadır. Farklı oda sayılarına sahip dairelerin ise şehirlere göre değişen Ekim ayı satış fiyatı ortalamaları tabloda görülebilir.

1+0 odalı daireler, bir diğer ismi ile stüdyo daireler İstanbul’da oldukça yüksek bir fiyat ortalamasına sahip olan dairelerdir. İstanbul’da bu dairelerin satış fiyatı ortalaması 210 bin TL olarak belirlenmiştir.  1+0 dairelerin en düşük satış fiyatı ortalamasına sahip olduğu şehrimiz ise Ekim 2018 ayı için Gaziantep’tir.

1+1 odalı evlere baktığımızda en düşük fiyat ortalamasına sahip olan şehrin Ankara olduğunu görürüz. Az önce saydığımız sebeplerden dolayı düşük bir fiyat ortalamasına sahip olan Ankara’nın 1+1 odalı evlere biçtiği fiyat 126,800 TL’dir. Bu ortalama, en düşük Türkiye ortalaması olarak kayıtlara geçmiştir. 1+1 odalı apartman dairelerinde en yüksek ortalama ise yine İstanbul’dadır ve değeri 270 bin TL’dir.

2+1 odalı dairelerin ise fiyatlarına baktığımızda en düşük ortalamanın yine 185 bin TL ile Ankara’da olduğunu görmekteyiz. Ankara’dan sonra ise bir diğer düşük ortalamaya sahip olan şehrimiz Kayseri’dir. Kayseri’nin 2+1 evler için biçtiği fiyatın ise 210 bin TL civarında olduğunu görmekteyiz. En yüksek ortalamaya sahip olan il 420 bin TL gibi yüksek bir oran ile İstanbul olarak göze çarpmaktadır.

Güncellenme Tarihi : 10.11.2018 12:23

İLGİLİ HABERLER