Medya
  • 8.5.2013 01:17

Saul Bass'ı efsane yapan afişler...

Google'dan 93. doğum gününe özel Amerikalı film yapımcısı ve grafik tasarımcısı Saul Bass adına çok özel animasyon...

Ünlü grafik tasarımcısı ve film yapımcısının özellikle  “The Man with Golden Arm” filminin karakter jeneriğini andıran bir doodle hazırlayan Google takipçilerine ilginç bir grafik animasyon sürprizi yaptı...

Peki Google'a bu ilhamı veren Saul Bass ve onu doodle yapan grafiklerden biri olan “The Man with Golden Arm” hakkında ne derece bilgi sahibiyiz?..

20. yüzyıla imza atmış efsanevi tasarımcı Saul Bass...

Saul Bass yalnızca 20. Yüzyılın büyük grafik tasarımcılarından biri değil aynı anda Alfred Hitchcock, Otto Preminger ve Martin Scorsese gibi yönetmenlerle birlikte çalıştığı film açılış başlıklarının tartışmasız ustasıdır. Otto Preminger’in uyuşturucuyu dile getiren tartışmalı filmi “ The Man with the Golden Arm” 1955′te Amerika da vizyona girdiğinde projeksiyon görevlileri için film kutularının üstünde şu not vardı: “Açılış başlıklarından önce perdeleri açın”.
O ana kadar açılış başlıklarında oyuncu ve ekip listeleri o kadar tekdüze bir biçimde ilerliyordu ki, projeksiyon görevlileri perdeleri bu başlıklar bittikten sonra açıyorlardı. Ama Preminger seyircilerin “The Man with Golden Arm” filminin açılış başlıklarını filmin bir  parçası olarak görmesini istemişti.Filmin konusu, Frank Sinatra tarafından oynanan bir caz müzisyeninin eroin bağımlılığından kurtulma mücadelesiydi. Grafik tasarımcı Saul Bass tarafından tasarlanan başlıklarda eroin bağımlısının kolunu temsilen siyah kesik kağıtlar kullanılmıştı. Kol imgesinin uyuşturucu bağımlılığın güçlü bir göstergesi olduğunun farkında olan Bass, Frank Sinatra’nın meşhur yüzü yerine, filmin başlıklarında ve tanıtım posterlerinde bu imgeyi tercih etmişti.Kağıttan kesme kol imgesi büyük bir ilgi uyandırdı ve Saul Bass film başlıklarını bir sanat biçimi olarak yeniden keşfetmiş oldu. Hayatının sonuna kadar, Preminger, Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, John Frankheimer ve Martin Scorsese gibi yönetmenler için50’den fazla başlık serisi hazırladı. Buna rağmen daha sonraları “The Man with theGolden Arm” başlığı hakkında “çok fazla taklit edildiği için biraz hayal kırıklığı yaşadığını” söylemiştir.

İşte Saul Bass'ın ilginç tasarımları ve filmlerine yansıttığı ilginç grafik animasyonlarından biri...

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:33

İLGİLİ HABERLER