Dünya
  • 13.4.2021 12:15

Savaş kapıya dayandı!.. Rusya'dan ABD'ye 'tehdit' gibi yanıt!

Ukrayna ile Rusya arasındaki Donbas krizinde tasniyon düşmüyor. ABD'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı uyarıya Rusya'dan yanıt geldi. İngiltere ise Romanya'ya savaş jetleri gönderme kararı aldı.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan Donbas krizinde tansiyon düşmüyor. Sınıra 80 bine yakın asker yığdığı belirtilen Rusya'dan yeni bir açıklama geldi.

NATO membership only way to end war in Donbass: Ukraine | Conflict News |  Al Jazeera

ABD'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı uyarıya cevap veren Moskova, 'ABD, Rusya ve Kırım'dan uzay durmalı, 'kazaların' yaşanma olasılığı bir hayli yüksek' ifadelerini kullandı.

RIA'nın geçtiği son dakika gelişmesine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD'nin Ukrayna'ya verdiği askeri destek 'Rusya'nın güvenliğine karşı bir meydan okuma' olarak nitelendirildi.

Aynı açıklamada 'Rusya kendi güvenliğini korumak için gereken her şeyi yapacaktır' ifadesi de yer aldı.

İNGİLTERE SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERİYOR

Öte yandan İngiltere, Ukrayna hava sahasına destek vermek amacı ile Romanya'ya savaş jeti konuşlandırma kararı aldı.

İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, Londra, bölgeye 6 adet 'Typhoon' jeti göndermek için ilk adımı attı.

Rusya devlet televizyonunda ise son gelişmeler ile ilgili  'savaşa ramak kaldı' yorumları yapıldı.

Ukrayna hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Donbas bölgesinde 41 bin Kırım'da ise 42 bin Rus askeri bulunuyor.

Rusya, geçtiğimiz haftalarda bu birliklere 'savaşa hazır olun' emri göndermiş, Rusya Savunma Bakanı ise 'sıfır noktası'ndaki birlikleri denetlemişti.

UKRAYNA'DAN MOSKOVA'YA ÇAĞRI

Geçtiğimiz günlerde Kiev yönetiminden tansiyonu düşürecek açıklamalar gelmiş, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Reznikov, Moskova'ya mesaj göndererek, 'Savaş olmayacak. Provokasyonlara karşılık verme niyetimiz yok' demişti.

Ancak Ukrayna'nın bu çağrısına Moskova'dan olumlu yanıt gelmemiş, Kiev yönetimi Putin'den konu ile ilgili görüşme talebinde bulunulduğu ancak bu teklif için hala bir geri dönüş alamadıklarını açıklamıştı.

ZELENSKİ'NİN SINIRDA OLAY  GÖRÜNTÜLERİ! CNN INTERNATIONAL YAYINLADI

Gerginliğin yaşandığı sınır bölgesini ziyaret eden Zelenski'ye CNN International muhabiri Matthew Chance de eşlik etti ve tarihe geçecek anları yakalama şansına erişmişti.

Kameranın anbean kaydettiği o anlarda Zelenski sınırdaki siperleri dolaşırken Rus yanlısı ayrılıkçıların keskin nişancı ateşlerine hedef olabilecek bir alana geliyor ve o anda Ukrayna Devlet Başkanı CNN muhabiri ve kameramanına koşmaları gerektiğini söylüyor. Saniyeler süren o anlarda ekip zikzak çizerek güvenli bir alana doğru ilerlemeyi başarıyor.

Donbas bölgesi, Zengin kömür rezervlerine sahip. Ukrayna ve Rusya için oldukça önemli. Ukrayna, ekonomik olarak bölgeden gelir elde ederken, Rusya da Rus kökenlilerin çoğunluğu oluşturduğu bölgeyle yakından ilgileniyor.

100 milyon ton kömür rezervi ile Avrupa’nın 4. büyük maden bölgesi olan Donbas, Ukrayna topraklarının sadece yüzde 5'ini oluşturuyor. Halkın yüzde 10'u burada yaşıyor. Gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 20'sini bu bölge sağlıyor.

Ukrayna'nın ihracatının dörtte biri de yine bu bölgeden gerçekleştiriliyor. Donbas bölgesi ayrıca her iki sınırda da ağır sanayi kompleksleri ve madencilik sektörünün yoğunlaştığı önemli bir merkez olarak biliniyor.

Güncellenme Tarihi : 13.4.2021 12:29

İLGİLİ HABERLER