Gündem
  • 16.9.2013 15:17

Savaş uçaklarımız Suriye helikopterini düşürdü

HATAY

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Yayladağı ilçesine bağlı Topraktutan köyü sınırının Suriye tarafında, yaklaşık 400 metre mesafedeki bölgeye uçak düştüğü yönünde teyide muhtaç bilgi geldiğini, detayların araştırıldığını bildirdi

Vali Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında, Suriye topraklarında bir Suriye uçağının düştüğü yönünde, teyide muhtaç, resmi olmayan bilgi aldıklarını söyledi.

Türkiye sınırına düşen bir şeyin olmadığını ifade eden Vali Lekesiz, "Resmi bir bilgi yok. Bize gelen bilgilere göre, bizim Yayladağı ilçemizin Topraktutan köyünün olduğu yerdeki Suriye sınırımızın 400 metre kadar Suriye tarafına bir Suriye uçağının düştüğü yönünde, teyide muhtaç bilgiler var. Konuyla ilgili araştırmalar detaylı olarak yapılıyor" dedi.

Lekesiz, uçağın kaynağıyla ilgili henüz bilgisinin olmadığını kaydetti.

ÖSO'nun savaş uçağı düşürdüğü ileri sürüldü

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) tarafından yapılan açıklamada, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerin Lazkiye bölgesinde yer alan Cebel el Türkmen dağındaki yerleşim yerlerini bombalaya çalışan savaş uçaığını düşürdüğü iddia edildi.

LCC, uçağın düşüş anını çektileri görüntülerle internette paylaştı.

Bu arada Suriye Genel Devrim Konseyi'nin (SRGC) yaptığı açıklamada da muhalif silahlı grupların Humus'un Tedmur ilçesinde saldırdıkları askeri konvoyda çok sayıda aracı imha ettiği ve 20'den fazla askeri etkisiz hale getirdiği kaydedildi.

Bölgeden dumanların yükseldiği görüldü

Bu arada Yayladağı ilçesine bağlı Topraktutan köyü sınırına yaklaşık 400 metre mesafede, uçağın düştüğü iddia edilen bölgeden dumanların yükseldiği gözlendi.

Topraktutan Karakoluna yaklaşık 1 kilometre mesafede, Suriye tarafında uçak düştüğü iddiası üzerine bölgede geniş güvenlik önlemlerinin alındığı belirtildi.

Olayı gördüğünü iddia eden Kızılçat köyünden Mustafa Karataş, Lazkiye'nin Yamadı ve Obin köyleri arasında, bir uçağın alev topu şeklinde yandığını anlattı.

Karataş, uçaktan 2 pilotun atladığını gördüğünü de sözlerine ekledi.

ENKAZ BÖLGESİNDE HELİKOPTER PARÇALARINA RASTLANDI

Türkiye-Suriye sınırına 400 metre uzaklıkta meydana gelen olayda, düşürülen askeri hava aracının helikopter olduğu belirlendi. Topraktutan Karakolu'na yakın Suriye topraklarında meydana gelen olayla ilgili inceleme yapan Türk askeri yetkilileri, enkaz bölgesinde bir helikopterin düştüğünü kesinleştirirken, atladığı belirtilen iki pilot hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Arınç: Suriye helikopteri tarafımızca düşürüldü
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Suriye'ye ait helikopterin düşmesiyle ilgili, "2 kilometre Türkiye'de hudut ihlalinde bulunmuş. Hava savunma unsurları tarafından sürekli ikaz edilmiş. İhlalin devam etmesi üzerine Malatya'dan havalanan uçaklarımız tarafından 14.25'te füzeyle vurulması sonucu, helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir" dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulunun ardından soruları yanıtladı. Bir basın mensubunun, Suriye'ye ait helikopterin Türkiye sınırında düşmesiyle ilgili sorusu üzerine Arınç, şunları söyledi:

"Suriye'ye ait 'MI 17' tipi helikopter saat 14.20'de Hatay Yayladağı Güveççi bölgesinde 2 kilometre Türkiye'de hudut ihlalinde bulunmuş. Hava savunma unsurları tarafından sürekli ikaz edilmiş. İhlalin devam etmesi üzerine Malatya'dan havalanan uçaklarımız tarafından 14.25'te füzeyle vurulması sonucu, helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir. Şu ana kadar mürettebatla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadık, çünkü helikopter Suriye tarafına düştü."

Sınır hattında 24 saat esasına göre hava keşif unsurlarının uçuş yaptığına dikkati çeken Arınç, "Bilindiği gibi uçağımız düşürüldükten sonra da özellikle Akçakale, Viranşehir bölgesine sürekli karşı tarafından taciz ateşleri yapıldığı için angajman kurallarımız değiştirilmiş ve yeni bir uygulama başlamıştı. Dolaysıyla bu açıklamanın ne anlama geldiğini herhalde herkes biliyor" dedi.
 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:01

İLGİLİ HABERLER