Yaşam
  • 30.6.2008 12:47

SEBZENİN HORMONLU OLDUĞU NERDEN ANLAŞILIR? İŞTE PÜF NOKTALAR

Konya Tarım İl Müdürlüğü internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sebzelerin ve meyvelerin büyüme süresini hızlandırmak ve verimini artırmak için bilinçsizce ve aşırı dozda kullanılan hormonların insan sağlığını olumsuz etkilediği belirtilirken, bu tür sebze ve meyvelerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor. Hormonal katkıların belli seviyelerde kullanıldığı zamanlarda insan sağlığına bir zararı olmadığı ifade edilirken, aşırı doz kullanımının insan sağlığını bozduğu vurgulanıyor. Uzmanlar, aslında hormonlu ürünlerden mümkün mertebe kaçınmamız gerektiğini söylüyor. Dış görünüşlerinden tespiti zor olsa da mesela çekirdeksiz, içi vıcık vıcık olan domatesler, süngerimsi olan çekirdeksiz patlıcanlar, çekirdeksiz kabaklar gibi sebzeler ile çekirdeksiz üzüm ve elma gibi görünümü bozuk meyvelerden uzak durmalıyız. Öte yandan, hormonlar, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltik gibi hububatlarda da hasatı kolaylaştırmak için kullanılıyor.

 

ÇOK BÜYÜK BİBERE DİKKAT

 

Sebzelerin ve meyvelerin hormonlu olup olmadığı dikkat edilecek birkaç ayrıntıyla kolaylıkla anlaşılabiliyor. Bazı sebze ve meyvelerin hormonlu olup olmadığının anlaşılabilmesi için şu bilgiler veriliyor:

 

"Domateste; kestiğimiz zaman içleri boşsa, meyve ucunda sivri memeler oluşmuş veya meyvenin şekli bozulmuşsa aşırı hormonlu olduğu anlaşılır. Ayrıca hormonlu domates dikine kesildiği zaman meyvenin ortasında beyaz bir tabaka görülür.

 

Salatalıkta; meyve şekilsiz, bir ucu kalın bir ucu ince veya yan yana yapışık meyveler görülür. Sebzenin içi sünger gibi, çekirdeği de koflaşmıştır. Yendiği zaman lezzetsiz bir tat verir.

 

Patlıcanda; şekli bozuk, meyve yanında meme gibi şişkinlikler veya salatalıktaki gibi çift meyve oluşumu vardır ve etli kısmı sünger gibidir.

 

Patateste; meyvenin şekli bozuk, patates yumrularında yapışıklık ve küçük yumrular vardır. Eğer aşırı hormon kullanımı varsa patatesin içinde kararmalar görülebilir.

 

Çilekte; aşırı büyüklük, yapışık meyveler görülür ve ısırıldığında meyvenin içi boştur. n Karpuzda; karpuzların çekirdek yerleri boştur ve yenildiği zaman aşırı nişasta kokusu duyulur.

 

Biberlerde; meyveler aşırı büyük ve etlidir. Çekirdek evi boş, etli kısmında ise domatesteki gibi beyazlı bir kısım görülür.

 

Toplumdan uzak yetiştirilen çocukların bağışıklık sistemi zayıf

 

Küçük yaşlardan itibaren adeta fanusta gibi sosyal hayattan uzak yetiştirilen çocukların bağışıklık sistemi olumsuz etkileniyor. Prof. Dr. Münevver Erdinç, "Çocukları gereğinden fazla ihtimam göstererek yetiştirmek, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açıyor ve alerjiye daha yatkın oluyor" dedi. Astım ve alerjik hastalıkların çocuklarda yetişkinlerden daha fazla görüldüğünün altını çizen Erdinç, "Alerji, çoğu kişinin vücudunda tepkiye yol açmayan bir maddeye karşı bazı kişilerin anormallik göstermesidir" şeklinde konuştu. Erdinç, "Küçük yaşlardan itibaren hastalıklardan uzak durması için her türlü dış ortamdan izole yetiştirilen çocuklar, alerjenlere daha duyarlı oluyor" dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER