Asayiş
  • 31.10.2008 00:02

SEDAT PEKER SİLİVRİ'YE NAKLEDİLECEK!..

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesindeki duruşma salonunda bugün 5. duruşması yapılan davanın öğleden sonraki oturumunda da bir süre 2455 sayfalık iddianamenin 2 Cumhuriyet savcısı tarafından okunmasına devam edildi.
İddianamenin okunmasına, saat 15.45'te 284. sayfaya gelindiğinde ara verildi.
Ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün bazı sanıklar ile avukatlarının talepleriyle ilgili dilekçeleri okudu.
Doğu Perinçek ve bir kısım sanık avukatlarının dilekçelerinde, iddianamenin okunmasından vazgeçilmesi ve sorguya başlanmasını istediklerini bildiren Şengün, bu konuda sanık Halil Behiç Gürcihan'ın yazılı talebi olduğunu kaydetti.
Sanık avukatı Yusuf Çolak'ın dilekçesinde, ''Ergenekon'' isminin değiştirilip, ''yasa dışı örgüt'' ya da ''örgüt'' olarak okunmasını istediğini belirten Şengün, sanıklardan Abdulmuttalip Tonçer'in de can güvenliği için gerekli işlemlerin yapılmasını istediğini söyledi.
Başkan Şengün, tutuklu sanık Ümit Oğuztan'ın tahliye talebinde bulunduğunu, Ümit Sayın'ın iddianamedeki açıklamaları kabul etmediğini, Oğuz Alpaslan Abdulkadir'in telefon kayıtları ve ek delil klasörü hakkında bilgi istediğini bildirdi.
Tutuklu sanık Veli Küçük'ün avukatının dilekçesinde telefon görüşmeleri ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı görevinde bulunduğu dönemle ilgili bazı taleplerde bulunduğunu belirten Başkan Şengün, sanık Aydın Yüksek'in ise tahliye talebi olduğunu duyurdu.
Başkan Şengün, tutuksuz sanıklardan Ferudun Refik Nuhoğlu, Kemal Şahin ve Mehmet Murat Yücel'in, haklarında verilen adli kontrol kararlarının kaldırılmasını, Yaşar Arslanköylü ile Fuat Ermiş'in de iddianamenin okunmasının zaman alacağı gerekçesiyle sorgularına geçilinceye kadar duruşmalardan vareste tutulmalarını istediklerini belirtti.
Şengün, sanıklardan Gazi Güler'in avukatı Özbay Demirel ile Oktay Yıldırım'ın avukatı Ahmet Ülger'in mahkeme heyetinin reddi talebi konusunda verilen karara itiraz ettiklerini ve gereğinin yapılmasını istediklerini bildirdi.
Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın'ın, yetki itirazlarının mahkemece reddi yönündeki karara itirazın ilgili merciye gönderilmesini istediğini belirten Şengün, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu hakkında verilen ret talebinin reddi yönündeki kararın da yeniden gözden geçirilmesinin istendiğini kaydetti.
Tutuklu sanıklardan Mehmet Demirtaş, 17 aydır tutuklu olduğunu söyleyerek, ''bu sürede hukukun gücünü değil, gücün hukukunu hissettiklerini'' ileri sürdü.
Daha sonra mahkeme heyetinin aldığı ara kararları açıklayan Başkan Köksal Şengün, tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın'ın ''yetkisizlik'' kararı verilmesi yönündeki taleplerinin reddedilmesine ilişkin karardan vazgeçilmesi konusundaki istemlerin reddine hükmedildiğini ve itirazın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.
Daha önce mahkeme heyetinin reddi ve üye hakimlerden birinin reddi konusundaki taleplerin, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 2. heyetince değerlendirilerek karara bağlandığını hatırlatan Şengün, bu kararlara itiraz edilerek taleplerin mahkeme heyetince tekrar incelenmesi ve olumsuz bir karar verilmesi halinde de itiraz merciine gönderilmesinin istendiğini bildirdi.
Başkan Şengün, bu taleplerin incelenmesi için mahkemenin 2'inci heyetine gönderilmesine karar verildiğini bildirdi.
Davanın 6. duruşması yarın saat 09.30'da yapılacak.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:49

İLGİLİ HABERLER