Gündem
  • 18.8.2009 17:06

SEFERBERLİK VE ASKERALMADA e-DEVLET UYGULAMASI BAŞLIYOR

MUAMMER TAN
ANKARA  - Milli Savunma Bakanlığı, seferberlik ve askeralma konularında yarından itibaren e-Devlet uygulamasına başlayacak.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bakanlığın, merkez ve taşra teşkilatı tarafından yürütülen faaliyetlerin modern bir bilgi sistem otomasyonu ile yerine getirilmesini sağlamak maksadıyla geliştirilen ve Temmuz 2009 sonunda hizmete sokulan MSB Bilgi Sistemi vasıtasıyla e-Devlet Kapısı üzerinden 19 Ağustos 2009 tarihinden itibaren internette http:\www.turkiye.gov.tr üzerinde Milli Savunma Bakanlığı adresindeki web sayfasından Seferberlik ve Askeralma konularında e-Devlet
hizmetlerinin sunulmasına başlanacaktır" denildi.
Açıklamada, bu çerçevede, kurumlara ve vatandaşlara sağlanacak başlıca imkan ve kolaylıklar şu şekilde sıralandı:
"SEFERBERLİK İŞLEMLERİ KAPSAMINDA YÜKÜMLÜLER:
- Yedeklik yoklamalarını askerlik şubelerine gitmeden ve cezalı duruma düşmeden evleri ya da işyerlerindeki bilgisayarlardan internet üzerinden, ya da mobil imzalı olarak cep telefonlarından e-Devlet Kapısını kullanarak yapabilecekler,
- Sefer görev emirlerinin veya tatbikat görevlendirmesinin olup olmadığını da aynı yöntemlerle sorgulamak suretiyle öğrenebilecekler,
- Kendilerine veya firmalarına ait araç ve iş makinelerinde sefer görev emri olup olmadığını bulundukları yerden elektronik ortamda sorgulamak suretiyle öğrenebileceklerdir.
ASKERALMA İŞLEMLERİ KAPSAMINDA:
Yerli ve yabancı Askerlik Şubesi ayrımı ortadan kaldırılarak 'Bütün Türkiye tek Askerlik Şubesi" prensibinden hareketle, elektronik ortamda ülkemizin her noktasına hizmet götürülmüş olacaktır. Bu kapsamda:
- Askerlik Durum Belgesi alma dahil tüm askerlik işlemleri çok daha kısa sürede ve her yerden yaptırılabilecektir. Vatandaşlar, artık sadece son yoklama ve askere sevkleri sırasında askerlik şubesine gelme ihtiyacı duyacaklardır.
- Üniversite öğrencilerinin erteleme işlemleri için askerlik şubelerine öğrenci belgesi göndermesi işlemi son bulmuştur.
- Yükümlü vatandaşlar, elektronik ortamda gitmek istedikleri celp dönemi tercihini yapabileceklerdir. Bu sayede çiftçi, turizmci gibi mevsimsel olarak iş görenler istedikleri dönemde silah altına alınabileceklerdir.
- Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın askerlik erteleme işlemleri ve dövizle askerlik başvuruları Dışişleri Bakanlığı üzerinden elektronik ortamda topluca alınabilecektir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kişisel diğer başvurularını internet üzerinden e-posta ile yapabilecek, başvuru sonuçları aynı yöntemle kendilerine iletilebilecektir".

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:41

İLGİLİ HABERLER